Schimbul intercultural ce a fost creat de Fundația pentru Copii Pestallozzi este și cel mai probabil va fi una din cele mai bune oportunități și aventuri ce un adolescent le poate avea în această perioadă.
Am aflat despre acest proiect în urma unui anunț lansat de Consiliul național al Tineretului din Moldova cu suportul Fundației pentru Copii ,,Pestalozzi”. În urma concursului au fost selectați 40 de tineri cu vârstele între 13-14 ani pentru schimbul intercultural în Satul Copiilor, Trogen, Elveția. Programul educațional, cazarea și alimentarea participanților a fost achitată de organizatori.
Pentru a avea șansa de a participa la acest proiect, participantul trebuia să treacă prin 2 etape de preselecție, prima fiind o scrisoare de intenție, iar a doua – un interviu. Scopul proiectului a fost de a permite tinerilor din Moldova posibilitatea de a descoperi frumusețea etnico-culturală a mai multor țări, diversitatea culturală, locuri istorice și tradiții.
În acest proiect am beneficiat de mai multe activități informaționale și nonformale pe subiecte precum drepturile și oportunitățile fiecărui om, incluziunea și lucrul în echipă, înțelegerea stărilor și emoțiilor.
Activitățile de team building ne-au învățat să acționăm cu mai multă încredere spre o nouă etapă a interacțiuni dintre națiuni. Din acest proiect noi am învățat faptul că lumea nu este la fel peste tot și că oamenii sunt foarte diferiți în dependență de țară sau poate chiar orașul pe care îl vizitezi.
De-a lungul participării noastre la acest proiect educațional captivant, am avut privilegiul de a trăi momente de neuitat și de a învăța lecții prețioase despre antidiscriminare, egalitate de gen, toleranță și acceptare. Această experiență va rămâne cu mine pentru tot restul vieții și îmi va fi de mare folos în viitor.
Pe lângă lecțiile învățate, am avut ocazia să descoperim locuri de o frumusețe uluitoare, precum vârful muntelui Säntis, cascada Rheinfalls și alte trei țări uimitoare – Ungaria, Austria și Germania. În drumul nostru spre Elveția, am făcut o scurtă oprire în Ungaria, unde am vizitat locuri fascinante în Budapesta, precum Catedrala Sfântul Ștefan din Budapesta și am admirat uimitoarea panoramă de pe acoperișul Catedralei urcând 365 de scări. O altă destinație a fost Opera din Budapesta și alte obiective cultural ale acestui minunat oraș.
Germania a fost destinația noastră într-un weekend din a doua săptămână a proiectului. Am avut privilegiul de a explora orașul Konstanz din sudul Germaniei situat la frontiera cu Elveția, oraș plin de istorie și cultură, învățând lucruri noi despre acest loc fascinant. La întoarcerea noastră, am făcut o oprire în Austria, unde am avut oportunitatea să vizităm Viena și să ne cazăm într-un hostel confortabil. Am fost impresionat de arhitectura elegantă și de atmosfera captivantă a orașului.
Pe parcursul celor două săptămâni petrecute în orășelul Pestalozzi, am avut ocazia să interacționăm cu alți copii din Elveția, ceea ce a contribuit la dezvoltarea abilităților interculturale și a înțelegerii diversității. Am participat la jocuri de echipă și activități care ne-au învățat importanța colaborării și cum să lucrăm împreună.
Acest proiect nu doar că ne-a oferit cunoștințe noi și informații utile, ci ne-a ajutat și să dezvoltăm calități personale valoroase precum responsabilitatea, calmul și toleranța. Am învățat să fim mai deschiși către ceilalți, să înțelegem diversitatea și să accept diferențele cu respect.
Considerăm că acest proiect reprezintă o oportunitate unică pentru fiecare copil de a descoperi noi orizonturi și de a învăța lecții prețioase. Încurajăm toți copiii care îndeplinesc criteriile acestui proiect să își urmeze visul și să aplice. Nu veți regreta această experiență minunată!
Arina Stratan, clasa VIII, LT „M.Eminescu”
și Laurențiu Prepeliță, clasa IX, LT „V.Alecsandri”