Această zi se marchează în fiecare an de la 2010 încoace. Și în fiecare an începutul de primăvară în țara noastră este umbrit de amintiri dureroase a pierderilor de vieți omenești și frângerilor multor destine.
Se spune că timpul vindecă rănile, da , dar cred că vor trece mulți ani, se vor schimba multe generații până se vor vindeca definitiv. Și numai păstrând memoria eroilor și a celor evenimente, generația în creștere își poate asuma să nu mai admită niciodată repetarea acestor tragedii.
Cu această ocazie la Gimnaziul Cetireni cadrele didactice au organizat o activitate de suflet, unde au fost invitați veteranii războiului din Transnistria, Afganistan și veteranii lichidării consecințelor avariei de la Cernobâl.
Pentru a susține dialogul dintre generații, bazat pe responsabilitate, compasiune și respect pentru veterani, la această activitate au participat elevii claselor a VIII-a – IX-a, care au ascultat cu interes discursurile și amintirile veteranilor Sergiu Țaranu și Vasile Lupu. Și totodată au venit și cu un recital de poezie închinată păcii.
Activitatea a început cu un minut de reculegere pentru memoria celor trecuți în neființă și cu o slujbă de pomenire, oficiată de preotul paroh Igor Ursu, dumnealui fiind și profesor de religie la instituția de învățământ. Apoi, despre evenimentele din Transnistria din 1992, ne-a relatat profesorul de istorie Vadim Plaschevici. Spre final cantautorul Vasile Lupu – Cetireanu a încântat audiența cu o piesă muzicală dedicată eroilor transnistreni „La Nistru’’. Nu a lipsit nici masa de pomenire a celor trecuți în lumea umbrelor organizată și sponsorizată de preotul Igor Ursu.
Activitatea este parte a manifestărilor consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței (2 martie) întru promovarea importanței vieții umane și a principiului respectării drepturilor fundamentale ale omului.