Ghidați de acest motto şi cu o dorință arzătoare, elevii din LT „Mihai Eminescu” s-au implicat activ în experiența unei campanii electorale din cadrul proiectului „Bugetarea Participativă în Şcoli”, implementat de Asociația Promo-LEX, cu suportul financiar al USAID Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației şi Cercetării şi Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).
Astfel, în urma unei campanii electorale, unde s-au prezentat şi promovat un şir de proiecte, care prevedeau o infrastructură școlară mai bună. Acestea sunt: „Dotarea băilor cu oglinzi”, „Parcul Absolvenților”, „Fitness în aer liber”, „Dotarea sălii de sport cu inventar sportiv”, „Dotarea bibliotecii cu literatură artistică”, „Dotarea atelierului de educație tehnologică”. Fiecare proiect având valoarea de 50 mii lei. Precizăm că toate proiectele au fost elaborate în baza ideile de proiecte au fost colectate prin chestionarea elevilor claselor a V-XII.
În urma procesului de vot din 28 martie, care a fost după toate rigorile unor alegeri electorale veritabile (cabine de vot, urne de vot, ștampile etc.), doar două proiecte au ieșit învingătoare. Acestea vor primi și finanțare pentru a putea fi realizate. E vorba de proiectele: „Parcul Absolvenților” (224 voturi) şi „Dotarea sălilor de sport cu echipamente” (229 voturi).
Precizăm că în liste au fost 914 persoane cu drept de vot, elevi ai claselor IV-XII, dintre aceștia 875 şi-au exercitat acest drept, 14 buletine fiind nevalide.
Scopul proiectului de a educa şi stimula implicarea civică a tinerilor a fost realizat cu succes. Nu uita:„Fii tu schimbarea pe care ți-o doreşti! Votul tău contează!”.
Mulțumim tuturor partenerilor pentru sprijin.
Bugetarea participativă (BP) este un proces democratic incluziv, în cadrul căruia membrii comunității decid, în mod direct, cum să cheltuiască o parte dintr-un buget public. Bugetarea participativă la nivel local reprezintă un proces prin care membrii comunității sunt încurajați să identifice problemele și nevoile comunității, iar apoi să propună rezolvări ale acestora prin soluții sub formă de proiecte. În prima etapă, propunerile de proiecte sunt validate de autoritatea locală, după care sunt supuse unui proces de votare, prin care se asigură reprezentativitatea rezultatelor, fiind decisă finanțarea unui anumit număr de proiecte. Proiectele sunt finanțate din bugetul local și sunt implementate de autoritățile locale. Bugetarea participativă în școli presupune același proces la nivel de instituție de învățământ, unde cei care identifică problemele și necesitățile școlii și vin cu idei de proiecte sunt elevii; proiectele sunt validate de către administrația școlii și în procesul de votare sunt implicați doar elevii. Proiectele sunt finanțate din bugetul instituției de învățământ și sunt implementate/executate de către administrația instituției, cu sau fără implicarea elevilor, în funcție de tipul proiectului. Școlile, liceele și colegiile din SUA, Canada și din întreaga lume folosesc BP pentru a implica elevii, studenții, părinții, profesorii și administrația în procesul decizional cu privire la ce programe sau proiecte să finanțeze, folosind o parte din bugetul instituției de învățământ. BP în școli dezvoltă activismul și liderismul civic și politic al elevilor, amplifică vocea elevilor și a părinților, implică școli întregi în experiențe semnificative și transparente și construiește relații sănătoase în cadrul școlilor. BP în școală dezvoltă înțelegerea bugetelor școlare, contribuie la dezvoltarea liderismului la elevi, direcționează fondurile către nevoile stringente și ideile inovatoare și îi ajută pe elevi să învețe democrația și civismul în acțiune. (Sursa: Ministerul Educației și Cercetării).
Programul „Bugetarea Participativă în Școli” este implementat de Asociația Promo-LEX, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), în perioada 2022 – 2024. Programul „Bugetarea Participativă în Școli” este desfășurat în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, implementat de către Asociația Promo-LEX cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).