Existenţa şi funcţionalitatea unei asociaţii de părinţi este un lucru cunoscut şi poate destul de obişnuit pentru fiecare părinte. Doar la începutul anului şcolar dirigintele îi îndeamnă pe părinţi să sprijine procesul educaţional privind asigurarea condiţiilor mai bune de învăţare pentru elevi. Desigur, acesta subînţelege şi achitarea cotizaţiilor de membru al asociaţiei de părinţi, care este una benevolă. Părinţii pot deveni membri după ce scriu o cerere, prin care se obligă să achite lunar suma aprobată de consiliul de administrare. Taxa variază de la 10 până la 20 de lei lunar. Desigur, o sumă mai mare plătesc părinţii ai căror copii învaţă în liceele din oraşul Ungheni.
Majoritatea directorilor instituţiilor de învăţământ ne-au asigurat că şcoala nu are nicio tangenţă cu activitatea asociaţiei. Aceasta în totalitate este condusă de către părinţi, banii sunt colectaţi la fel de un părinte care suplineşte şi funcţia de contabil al asociaţiei. În schimb, partea de profit îi revine instituţiei. Şi dacă, unii părinţi, care aşa cum au menţionat pedagogii, nu vor să se implice în procesul educaţional, nici direct, nici indirect, habar nu au că preşedintele şi contabilul asociaţiei fac voluntariat.
Sorina Coşpormac, directorul gimnaziului din satul Corneşti, spune că crearea asociaţiei de părinţi este un avantaj pentru instituţie, căci începând cu anul 2011 au fost rezolvate mai multe probleme: „Asociaţia a contribuit şi la reparaţia gardului, a fost procurat mobilier nou în cantină şi 100 de scaune în sala de festivităţi. Părinţii au convenit ca în fiecare an să se cumpere câte un laptop în fiecare sală de clasă. Dacă am avea un buget mai mare, am putea altfel gestiona banii, şi, la sigur, nu am fi avut nevoie de susţinerea părinţilor”.
Şi directoarea Gimnaziului Costuleni, Silvia Corneleac, salută crearea asociaţiei de părinţi, care aduce o contribuţie considerabilă în crearea condiţiilor mai bune pentru elevi. Aici, taxa este doar de 10 lei lunar, acest lucru nu i-a împiedicat pe părinţi să soluţioneze unele probleme. „Nu avem dreptul să colectăm bani de la părinţi, de aceasta se ocupă contabilul asociaţiei, în schimb, suntem rugaţi să îi consiliem atunci când discuţiile ajung la cheltuirea raţională a banilor. Anul acesta, va fi procurat inventar sportiv de 5000 de lei. Le suntem recunoscători părinţilor, mai ales că cei implicaţi în activitatea asociaţiei fac voluntariat”, spune dânsa.
Eduard Florea, procurorul raionului Ungheni, spune că anterior a fost monitorizată activitatea tuturor asociaţiilor de părinţi din raion. Desigur, au fost depistate şi unele încălcări, care între timp au fost lichidate. Procurorul a concretizat că, chiar dacă activitatea asociaţiilor de părinţi nu contravine legislaţiei în vigoare şi este una benevolă, nu ar fi trebuit să fie stabilită o taxă anumită. Deci, fiecare membru donează atât cât consideră dânsul. Totodată, banii acumulaţi nu trebuie să fie cheltuiţi pentru schimbarea geamurilor, procurarea meselor şi scaunelor, dar pentru activităţi extraşcolare, la bază având dezvoltarea multilaterală a elevilor.