De prin 1990, o săptămână la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Ungheni îi este dedicată limbii române. Și anul acesta s-au preconizat în fiecare zi câte două-trei activități. „Fiindcă suntem mai multe cadre didactice care predau această materie și instituția este imensă din toate punctele de vedere, și al edificiului, și al numărului de elevi și profesori”, explică Raisa Sturza, profesoară de limbă și literatură română, cea care ne-a și povestit despre evenimentele desfășurate în această săptămână.
Ziua de luni, 15 ianuarie, când s-au omagiat 168 de ani de la nașterea lui Eminescu, a început cu expoziția de desen dedicată operei poetului. Toți copiii au purtat ecusoane cu portretul Luceafărului poeziei și având inscripționat „Mihai Eminescu – mare poet al neamului român”, la fiecare pauză s-au pus pe postul radioului școlar recitaluri de poezii și cântece dedicate acestei zile. După orele de studiu, în sala de festivități, a avut loc un mare concert dedicat poetului, iar la sfârșit copiii au primit diplome.
Marți a fost consacrată concursurilor de eseuri, bazându-se pe opera tuturor poeților care se studiază în programa școlară. „La poarta dorului cu Rodica Toma” – acesta e genericul evenimentului de miercuri, când directoarea Casei Limbii Române și fostă elevă a acestei instituții de învățământ a prezentat cartea de versuri proprii „Cine sunt…”, precum și culegerea de poezii, eseuri și picturi „Ungheni 555”, unde se regăsesc lucrări și ale elevilor de la LT ”M. Eminescu”. „Joi am desfășurat trei olimpiade interne în clasele gimnaziale (cl. a IX-a) și cele liceale, mai întâi teste spre rezolvare – asta e partea scrisă, iar la partea orală au fost discursuri, recitări, prezentări artistice, apoi am avut și un concurs – dictare „Cum vorbim, cum scriem”, mai spune profesoara. Vineri în sala de festivități catedra de limba și literatură română a făcut totalurile în prezența elevilor, altor cadre didactice și părinților.
Și dacă am menționat în titlul articolului că ei sunt cei care nu lasă cultura să moară, atunci cu siguranță că m-am referit și la cei 40 de elevi care au participat la concursul de creație poetică „Cu dor de Eminescu”, desfășurat de Casa Limbii Române din Ungheni. „Ne propunem să organizăm un șir de activități de acest gen pentru ca spre sfârșitul anului cele mai frumoase din ele să fie adunate într-o culegere și care sperăm că vor fi un izvor de poezii tematice contemporane pentru activități extrașcolare”, menționează directoarea instituției culturale, Rodica Toma.