Un public numeros, de pe ambele maluri ale Prutului, s-a adunat vineri, 19 ianuarie, la Palatul Culturii din Iași, în incinta Muzeului de Artă. Motivul reunirii a fost vernisarea expoziției de sculptură, grafică și pictură a maestrului unghenean, Dumitru Verdianu. Zeci de artiști plastici, critici de artă, muzeografi din România au evocat creația marelui artist basarabean, precum și semnificația simbolică a evenimentului organizat în anul marcării centenarului Marii Uniri.
Întreaga expoziție a fost prezentată de către criticul de artă Maria Bilașevschi. „Exercitându-şi funcţiile moderne şi benefice, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău şi Muzeul de Artă din Iaşi aduc în faţa publicului creaţia unui mare sculptor, o pagină de istorie vie a sculpturii europene. Expoziţia a cuprins lucrări realizate atât în Sankt Petersburg, Viena dar şi Ungheni, o punte între experienţe şi stiluri, confirmând dezvoltarea unui vocabular intim al ideilor sculpturale. Acesta a inclus folosirea unei game extinse de materiale. În fiecare lucrare, fie bronz, lemn sau marmură, se observă o necontenită cercetare a „absenței” în „prezență” pentru a oferi formelor o perspectivă vastă ce ofera un puls oricărui spaţiu. Dumitru Verdianu a asimilat în modul cel mai intim lecţia de simplitate clasică, artistul articulează o operă cu o puternică identitate în spaţiul european şi nu numai.
Artistul reuşeşte să îmbine în făptura şi creaţia sa cele mai autentice valenţe ale tradiţiei româneşti, cu o intuiţie, vivacitate şi inteligenţă aparte, la care se adaugă o vastă capacitate de filtrare a culturii artistice, spre dăinuirea prin artă a limbajului său autentic, peren prin volum, nealterat prin simţire” , a evidențiat Maria Bilașevschi.
Potrivil lui Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Ungheni, deschiderea acestei expoziții s-a bucurat de un interes remarcabil din partea ieșenilor. Dânsul a mai menționat că acest vernisaj la Iași a fost o dorință mai veche a artistului, care tot s-a amânat din diverse motive. „Având în vedere că Iașiul practic este orașul pe care îl putem numi acasă, căci ne-am născut sub influența valorilor artistice de acolo și mai ales că este considerat ca fiind capitala culturală a Moldovei, artistul unghenean își dorea cu ardoare, ca lucrările sale să ajungă și acolo. Mai mult decât atât, acest vis i s-a realizat exact în anul marcării centenarului Marii Uniri. O altă surpriza pentru el a fost și faptul că în ziua respectivă a primit și o invitație de a organiza a asemenea expoziție și în Cluj”, a precizat muzeograful.
Reamintim că marele artist unghenean s-a născut în 1954, la Ungheni – Republica Moldova şi a studiat la Şcoala de Artă din Ungheni, apoi la Liceul Teoretic de Artă „Igor Vieru” din Chişinău. În perioada 1976 – 1982 studiază la Academia de Arte Frumoase din St. Petersburg, Rusia, iar masteratul îl face la Academia de Arte Plastice din Viena, clasa profesorului Michelangelo Pistoletto. În anul 2000, obţine titlul academic „Magister Artium“. Din 1976 până în prezent a luat parte la peste 200 de expoziţii naţionale şi internaţionale. Din 1982 este artist plastic liber profesionist. Artistul plastic Dumitru Verdianu este deţinător al numeroaselor premii şi distincţii acordate de prestigioase instituții de profil din Statele Unite ale Americii, Franţa, Austria, România și Republica Moldova.