Pe 1 noiembrie, în ziua votării, alegătorii se vor prezenta la secțiile de votare cu pixurile personale și vor purta măști în spațiile închise. Persoanele care nu se vor putea deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome de infecții respiratorii acute, vor putea vota la locul aflării în urma depunerii unei cereri în acest sens până în ziua votării, ora 15.00. Dacă votarea la locul aflării nu este posibilă (peste hotare și în cazul alegătorilor cu domiciliul pe malul stâng al Nistrului), dar persoana prezintă semne de boală, va putea vota la secția de votare, având trecere prioritară la cabina de vot și contact minim cu membrii biroului electoral. După plecarea persoanei, încăperea se va dezinfecta. Precizările au fost făcute de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, într-o conferință de presă, transmite IPN.
Potrivit președintelui CEC, pentru a reduce la maximum pericolul de infectare cu COVID-19, împreună cu partenerii de dezvoltare a fost organizată o campanie de informare pentru alegători privind organizarea votării pe timp de pandemie. Instrucțiunea a fost aprobată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.
CEC recomandă concurenților electorali în campania electorală să se orienteze spre canalele alternative de comunicare, decât întâlnirile cu alegătorii. Observatorii internaționali și jurnaliștii intră în Republica Moldova chiar dacă vin din statele clasificate ca zonă roșie. Ei nu vor trebui să respecte regimul de autoizolare dacă nu au simptome de boală. Observatorii internaționali trebuie să dețină copia hotărârii aprobate de CEC, iar jurnaliștii să fie înregistrați de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Accesul lor în sediul organului electoral se va permite doar cu echipament de protecție: măști, mănuși, cu respectarea distanței sociale.
În ziua scrutinului, dacă vor fi multe solicitări de votare la locul aflării, vor fi constituite câte două echipe mobile. Unde va fi o singură echipă, vor fi vizitați prioritar alegătorii în etate, persoanele cu dizabilități, apoi persoanele cu COVID-19 sau cele suspecte. Echipele vor fi în echipament de protecție.
Dorin Cimil a mai spus că, pe lângă actele normative implementate, au fost achiziționate și echipamente de protecție pentru toate cele 2143 de secții de votare deschise. E vorba de peste 585 de mii de măști, peste 320 de mii de perechi de mănuși, 2300 de termometre, circa 27 mii de litri de soluție dezinfectantă pentru mâini și 14,5 mii de litri de soluție dezinfectantă de suprafețe. Se asemenea, s-au procurat 3 milioane de măști de protecție pentru toți alegătorii care se vor prezenta la secția de votare.