De curând Biblioteca Publică din satul Drujba a implementat Proiectul ”Nu uita să fii femeie” , finanțat de Uniunea Europeana și co-finanțat de Departamentul de Stat American (DRL) și parte a proiectului „Moldova împotriva tuturor formelor de discriminare” implementat de ERIM în Moldova – IREX Europe, Gender Centru GENDERDOC-M , Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova și suportul din partea Primăriei Comunei Hîrcești
În perioada noiembrie – decembrie la Biblioteca Publică Drujba s-a desfășurat un șir de activități ce vizează combaterea discriminării bazate pe gen și promovarea egalității de gen. Proiectul a prevăzut desfășurarea a 5 activități de instruire a unui grup de 25 de femei din comunitate .
Un obiectiv a acestor instruiri este ca participanții să identifice multitudinea de cauze care pot genera conflictele în familie, acceptând existența unor cauze superficiale care pot fi eliminate fără a dezvolta stări conflictuale intense. De asemenea să înțeleagă pericolele ce reprezintă conflictele și violența pentru familie.
Violența față de femei și fete rămâne a fi una dintre cele mai sistematice și răspândite încălcări ale drepturilor omului din Republica Moldova. Violenţa împotriva femeilor este prezentă peste tot: acasă, la locul de muncă, în şcoli şi universităţi, pe stradă, în transportul public şi în mediul online. În cadrul activităților ,,Eradicarea violenței în familie” și ,,Gestionarea conflictelor în familie” , expertele din partea IREX Europe: Tatiana Chebac și Olga Nicolenco, activiste feministe ce luptă pentru drepturile femeilor, au venit cu un mesaj clar către participante demonstrând că femeile trebuie să cunoască cum să se protejeze și în caz de necesitate și unde să se adreseze pentru a fi ajutate.
,,Dezvoltarea abilităților economice”, a fost o altă temă dezvoltată în cadrul proiectului.
La sate educația financiară lipsește cu desăvârșire și din acest considerent populația duce un mod de trai neechilibrat și nestabil. Deseori femeile ne având un loc de muncă stabil sunt dependente financiar de soți și deseori aceasta duce la conflicte familiale. Invitatul, Iraida Ene, antreprenor și apicultor din satul Măgurele a demonstrat prin exemplul propriu cum să transformi dintr-o pasiune o afacere. Elena Medvițchi, participantă, a venit cu un mesaj către organizatori dar și participante: ,, Super proiect! Femeile din satul Drujba au participat la o serie de trening-uri, unde au învățat cum să-și apere drepturile, cum să depășească problemele pe care le întâlnesc zi de zi. Sunt niște activități oportune pentru femeile noastre. În urma training-ului de astăzi am rămas plăcut surprinsă cunoscând o femeie antreprenor – Iraida Eni, care produce produse ecologice, benefice pentru sănătatea noastră. Dna Iraida este un exemplu pentru femei! Mulțumim la toți care sunt implicați în acest proiect!”.
Workshop-ul ,,Implicarea civică, eu sunt schimbarea!” s-a desfășurat vineri 18 decembrie cu participarea invitaților, femei lider din comunitate: Tatiana Sîrbu, prima femeie primar din comuna Hârcești, Eugenia Medvițchi, 25 ani în funcție de conducere, Elena Medvițchi, tânăr consilier ce și-au împărtășit experiența lor. În cadrul evenimentului s-a atras atenția că participarea femeilor la conducere în viaţa de familie şi în viaţa publică este acceptată de către majoritatea membrilor societății. Olesea Crudu, ambasadorul frumuseții, a fost invitatul surpriză ce le-a vorbit femeilor despre îngrijire tenului și cum să fie frumoase mereu. La final participantele au primit daruri din partea finanțatorilor proiectului, dar și din partea doamnei primar, Tatiana Sîrbu ce avenit cu mesajul ,,În rezultatul acestui proiect avem de câștigat toți: organizatori, participanți și parteneri. Dna Elena Cebotaru a depus un efort enorm în implementarea acestui proiect dar și promovarea drepturilor femeii în comunitate. Suntem recunoscători pentru munca depusă și noi o vom susține mereu în activitatea sa”.