În raionul Ungheni, judecând după Lista monumentelor din Moldova, luate sub protecția statului (aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1531-XII din 22.06.1993, cu modificările ulterioare), în total sunt 147 obiecte de acest fel, fiecare al treilea fiind un monument la mormântul comun al celor căzuți în 1944 și al consătenilor care și-au pierdut viața în 1944. Cel mai târziu, în 1985, a fost instalat monumentul în memoria consătenilor morți în Teșcureni, cel mai „vechi“, datat cu 1950, se află la Măgurele.
Vadim Pâslaru, specialist principal la Secția Cultură și Turism, care se ocupă cu această problemă de mai mulți ani, a declarat că nu ar crede prea mult în aceste informații. Cu toate că în repetate rânduri a încercat să obțină date despre monumente la primării, aproape nicăieri nu a găsit informații despre cine, când și cum a înălțat aceste monumente asupra cărora acum trebuie să ne fărâmăm mințile. Recent, a făcut o interpelare la primării și a răspuns doar cea din Pârlița. Eu, de exemplu, aș crede în veridicitatea informațiilor din această listă, nu e exclus că s-au păstrat la fostul minister al culturii încă de pe atunci când în republică exista Societatea pentru Protecția Monumentelor.
Apropo, există opinia că nu mai avem nevoie de această moștenire a trecutului, ea și-a făcut datoria și acum nu poartă nicio încărcătură morală sau culturală, istorică sau patriotică, mai ales dacă luăm în considerare tendința timpurilor de azi. Interlocutorul crede că, probabil, nu sunt necesare cele neîngrijite, făcute de mântuială, dar să le demolăm pe toate nu se poate.
În apropierea casei de cultură din satul Negurenii Vechi se află un monument în memoria lui Radjabov. Pe vremuri în sat a venit un ansambl de rubabiste din Tadjikistan, au fost și alte delegații, oaspeți, s-au depus flori, au văzut cum este păstrată aici amintirea despre tadjicul căzut în luptă, dar acum satul are nevoie de el? Primarul comunei respective, Ion Rabacu, a menționat că monumentul este îngrijit, în fiecare an îl împrospătează, fără a schimba culoarea inițială, până și steluța au păstrat-o. El crede că a venit vremea altor monumente? „Aceasta este istoria noastră, indiferent dacă ne place sau nu și nu ar trebui să călcăm pe aceeași greblă. Oamenii trăiesc inclusiv cu trecutul, ei vin la acest monument pe 9 mai, aprind lumânări”, nu este de acord primarul. El crede că anume oamenii ar trebui să aibă grijă de aceste monumente, anume ei sunt în drept să decidă dacă au nevoie de el sau nu. „Dacă au nevoie de el, să-l întrețină, să-l îngrijească. Dacă e de prisos, administrația locală va lua măsuri pentru a-l demola. Așa ar trebui să fie într-o societate democratică sau în cea la care aspirăm”, a concluzionat dânsul. E greu să nu fii de acord cu el.