Autoritățile sunt alarmate de faptul că în țară se simte insuficiența mecanizatorilor. Cei care au lucrat pe lanuri mai înainte nu ar mai face față tehnologilor moderne, de exemplu, combinelor cu dirijare computerizată, iar tinerii nu doresc să fie tractoriști, nu mai este prestigios și înseamnă a te condamna benevol la viața și munca de la țară.
Care este situația în privința cadrelor în sectorul agricol al raionului Ungheni? Poate că a fost mai norocos, pentru că aici există Colegiu Agroindustrial, care pregătește specialiști la secția mecanica agricolă. Potrivit șefului Direcției Agricultură și Alimentație, Viorel Scutaru, situația în raion nu e cu nimic mai bună decât în întreaga țară. Nu ajung nici tractoriști, nici combineri, deși profesioniștii care au o experiență mare însușesc cu ușurință mașinile moderne. Cu atât mai mult cu cât producătorii, întreprinderile implicate în livrarea și comercializarea ei sunt interesați să-și vândă mașinile, de aceea pe cont propriu îi instruiesc pe combinerii care au muncit pe vremuri pe „Niva“ și „Kolos“. Problema este că tinerii nu doresc să dobândească aceste profesii, pentru cei care au un stagiu solid e prea târziu sau pleacă devreme la pensie.
La Colegiul Agroindustrial am reușit să vorbim doar cu secretarul comisiei de admitere, profesoara Galina Mușchei. Potrivit ei, dânsa deține informații generale că secția de mecanică pregătește tractoriști și combineri și anual absolvesc 20-25 de persoane. Trebuie de ținut cont că aici studiază nu numai elevi din raionul Ungheni, ci și din altele. Specialista nu știe câți lucrează după specialitate.
Directorul general al SRL „Agrosfera-BM” din Pârlița, Nicanor Buzovoi, un as în domeniul său, fiind întrebat despre deficitul de mecanizatori, a răspuns laconic: „În republica există, în raion, se pare, da, la noi – nu. De ce? Poate le place să lucreze la noi, salariile sunt decente, organizarea muncii și mașinile agricole sunt bune”.
Poate aceasta e cauza – salariul, organizarea muncii și mașinile agricole trebuie să fie bune.