„În fiecare dimineaţă maşina unui funcţionar se opreşte în faţa casei lui. Peste câteva minute omul iese din scara blocului, se urcă încet în maşina care ia direcţia necesară.
Apoi poţi verifica ora precisă, căci la ora 12.30 maşina iarăşi se opreşte în faţa blocului, iar şoferul aşteaptă, funcţionarul, probabil, ia prânzul. La ora 17.00 aceeaşi maşină de serviciu, îl aduce pe funcţionar acasă. Se întâmplă aceasta zi de zi de aproape de doi ani, ceea ce înseamnă că cel puţin încă doi ani funcţionarul va fi plimbat cu maşina întreţinută din banii contribuabililor. Mă întreb: pentru care merite funcţionarul este dus-adus cu maşina de serviciu? Oare este atât de importantă funcţia lui?”, iată ce mesaj am găsit în cutia electronică a redacţiei.
Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 1404 din 30.12.2005 privind reglementarea utilizării autoturismelor de serviciu de către autorităţile administraţiei publice, explică clar care este numărul de unităţi de transport pentru fiecare unitate administrativ-teritorială şi parcursul-limită pentru fiecare unitate de transport folosită pentru deplasările pe teritoriul ţării. Deci, traseul descris de către cititor pare a fi o deplasare pe teritoriul ţării? Am încercat să aflăm părerea unor responsabili din cadrul diferitor structuri de stat, dacă obişnuiesc să folosească maşina de serviciu în interes personal.
Andrian Chivriga, şeful Oficiului Cadastral Teritorial Ungheni, spune că maşina din cadrul întreprinderii este folosită doar în interes de serviciu pentru deplasarea în teritoriu a inginerilor în scopul executării lucrărilor cadastrale. „Eu folosesc doar maşina personală. Maşina de serviciu este parcată în fiecare seară în garajul întreprinderii, iar în zilele de odihnă sau sărbători nici şoferul nu are permisiunea să o scoată din garaj, fie chiar şi pentru servicii auto”. Interlocutorul ne-a sugerat să îi întrebăm şi pe alţi demnitari.
Sergiu Lacustă, vicepreşedintele raionului Ungheni, menţionează că vine la muncă… pe jos. Tot pe jos funcţionarul pleacă şi pentru a lua prânzul, dar şi seara după ce încheie ziua de muncă, iarăşi pe jos ajunge acasă. Întrebat dacă vineri, la ora 13.50, coborând din maşina de serviciu, ar fi revenit de la masă, ne-a spus scurt: „Poate, e vreo problemă?”. Tot Sergiu Lacustă ne-a asigurat că în fiecare seară maşina de serviciu este parcată în garajul Consiliului Raional şi nu în ograda şoferului, care locuieşte în cartierul Bereşti.
Iulia Pancu, şefa Direcţiei Educaţie, a spus că maşina de serviciu este folosită nu doar de dânsa, dar de toţi angajaţii instituţiei, fiindcă au foarte multe deplasări în teritoriu. Totuşi, a fost sinceră şi nu a negat că dimineaţa şoferul o ia de acasă cu maşina de serviciu, după care tot cu aceasta se deplasează pentru a lua prânzul. Uneori tot cu maşina de serviciu ajunge acasă după o zi de muncă, mai ales pe timp de iarnă, când ziua este mai scurtă. „Nu mă încadrez în timp, deseori, când am la dispoziţie doar jumătate de oră pentru a lua prânzul, rog şoferul să mă ducă acasă. Sau din cauza că trebuie să ajung mai repede la o şedinţă sau chiar în biroul meu pentru a verifica mapa cu acte care mă aşteaptă pe masă în fiecare seară”, explică Iulia Pancu. Maşina direcţiei este parcată în garajul de la Centrul Educaţional, dar şi în garajul şoferului, atunci când se întâmplă să se întoarcă dintr-o deplasare şi ajung la o oră târzie. „Am grijă să nu prejudiciez statul şi nici parcursul -limită anual nu îl întrec, care este în jur de 25 mii kilometri”, adaugă Iulia Pancu.
Vicepreşedintele raionului Ungheni, Alexandru Brânză, spune că foloseşte doar maşina personală şi niciodată nu a venit sau plecat acasă cu maşina de serviciu: „Am în subordine cele mai multe direcţii şi secţii din cadrul consiliului şi doar o singură unitate de transport şi cel mai mic parcurs-limită anual. Mă străduiesc ca maşina de serviciu să fie folosită de specialişti şi nu de mine personal. O pot confirma cei care mă cunosc de când deţin această funcţie”.