Cafeaua este fără doar și poate una dintre cele mai apreciate băuturi la nivel mondial și nu puțini sunt cei care susțin că nu se pot dezice de faimoasa băutura energizantă.
De-a lungul timpului au apărut numeroase studii contradictorii cu privire la efectele cafelei asupra organismului. Dacă ascultăm producătorii și comercianții, ei ne vor prezenta multe argumente privind beneficiul consumului de cafea. Dacă luăm în considerație studiile stiințifice, am reține că pe lângă beneficii cafeaua are și efecte nocive pentru organismul uman.
Câteva motive pentru a renunța la cafea:
1. Cafeaua poate fi contaminată cu substanțe foarte periculoase:
cu aflatoxine. În momentul când, în stadiul verde, cafeaua este depozitată necorespunzător se dezvoltă o ciupercă microscopică cancerigenă. Aceasta nu se distruge nici prin prăjirea boabelor, nici prin fierberea cafelei;
cadmiul (metal greu, cancerigen). Cafeaua decofeniizată nu este recomandată, deoarece rămân urme de la substanțele chimice folosite pentru procesul de decafeinizare care sunt cancerigene.
2. Cafeaua îngrașă. Consumând cafea, adunăm calorii fără densitate nutrițională. Potrivit unui studiu australian, acidul clorogenic conținut de cafea ar fi responsabil pentru această cauză. Acest polifenol descoperit în bautură are rolul de a stopa procesul de slăbire. Acizii clorogenici maresc nivelul de homocisteină, un indicator al riscului ridicat de boli cardiovasculare și apariției diabetului.
3. Aciditatea din cafea duce la disconfort gastric, indigestie, arsuri stomacale, boală de reflux gastroesofagian și disbioza (dezechilibre ale florei intestinale).
4. Constituenții din cafea pot influența metabolismul medicamentelor și detoxifierea ficatului. Cafeaua scade absorbția unor medicamente pentru tiroidă.
5. Consumul de cafea poate duce la un dezechilibru de minerale importante (calciu, magneziu și potasiu).
6. Dependența de cafea reprezintă o mare problemă. Persoanele dependente nu se pot baza pe sursele interne de energie. Cafeina din cafea marește catecolaminele, hormonii de stres. Răspunsul la stres solicită cortizol și crește insulina. Insulina crește inflamația și acest lucru vă face să vă simțiți rau. Obiceiul de a bea cafea în fiecare zi scade sensibilitatea la insulină, iar celulelor le va fi mai greu să răspundă nivelului de zahăr din sânge. Glicemia ridicată duce la probleme cu tensiunea și la un risc ridicat de mortalitate, ca urmare a bolilor cardiace.
7. Bautorii de cafea riscă să sintetizeze mai puțină serotonină în creier. Serotonina acționează ca neurotransmițător; intervine în producerea somnului, în procese mintale și afective (depresie și anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă), în funcții motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcții hormonale.
8. Cafeaua nefiltrată întroduce diterpene în corp. Acestea au fost asociate cu nivelurile tot mai ridicate de trigliceride și colesterolul rău (LDL și VLDL).
Rămâne la îndemâna noastră să reducem sau să renunțăm la consumul de cafea. Depinde cât de sănătoși vrem să fim!