În ajunul Zilei Mondiale a Presei, 3 mai, Filiala de Carte Românească „George Barițiu”, Brașov-Ungheni, a găzduit o activitate educativă specială dedicată elevilor clasei a IV-a „A” de la Școala Primară „Spiridon Vangheli” din municipiul Ungheni, coordonați de învățătoarea Veronica Blîndu.
Olga Burlacu, șefa Filialei de Carte Românească „George Barițiu”, Brașov-Ungheni, le-a vorbit copiilor despre semnificația acestei zile, explicând că „Ziua Mondială a Libertății Presei a fost stabilită în anul 1993, la inițiativa UNESCO, pentru a ne aminti tuturor cât de important este să existe libertate de exprimare și jurnaliști care pot spune adevărul fără frică.”
Invitata activității a fost colega noastră, Natalia Morari, redactor-șef adjunct al ziarului „Unghiul”, care le-a vorbit elevilor despre ce înseamnă meseria de jurnalist și de ce este atât de important ca presa să fie liberă. Ea le-a explicat copiilor că: „Jurnalismul este o meserie care cere mare responsabilitate. Așa cum medicii trebuie să fie foarte atenți când lucrează cu bisturiul, și jurnaliștii trebuie să fie la fel de atenți cu penița. Cuvintele noastre pot vindeca sau pot răni, așa că trebuie să le folosim cu grijă”.
Elevii s-au arătat foarte activi și curioși, adresând întrebări invitatei despre cum se realizează un ziar, care sunt etapele în redactarea unui articol, cum își aleg jurnaliștii subiectele, cât durează scrierea unui material, care sunt diferențele dintre genurile jurnalistice și ce întrebări trebuie să își pună un jurnalist atunci când scrie o știre.
La finalul întâlnirii, Natalia Morari a organizat un scurt quiz interactiv, care a testat cunoștințele asimilate în cadrul activității. Cinci elevi au răspuns corect și au fost recompensați cu mici cadouri din partea invitatei.
Întâlnirea a fost o ocazie valoroasă de a încuraja gândirea critică, curiozitatea și respectul față de adevăr. Organizatorii au mulțumit doamnei Natalia Morari pentru implicare și pentru inspirația oferită celor mici, care au avut șansa să descopere importanța presei și rolul ei într-o societate liberă.