Aparținem unui popor, care a știut din moși-strămoși să râdă cu poftă, exprimându-și umorul în snoave la șezători, strigături lansate la horă, glume care-i pișcă pe cei cu metehne sau vorbe cu haz pentru îndulcirea sufletului.
O vorbă populară spune: „În sufletul unde nu pătrunde gluma, umorul biruie întunericul”. Savanții afirmă cât se poate de serios, că râsul e semnul sănătății spirituale, iar un clasic francez afirmă „Dacă n-aș râde, aș începe a plânge”.
În țara noastră, ziua păcălelilor se sărbătorește, începând cu secolul al XIX-lea, în această zi se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcălitului. Tradiția spune că dacă o fată reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Nu este indicat să te căsătorești de 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți în această zi vor avea succes pe toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
O practică modernă destul de întâlnită în unele țări ale lumii este publicarea unor știri false de 1 aprilie. Această practică este folosită, în special în țările scandinave. Aici o știre falsă este publicată de ziua păcălelilor pe prima pagină a gazetelor locale, drept urmare au fost și cazuri în care știrile acelea au fost crezute. Acest lucru a creat puțină agitație printre oameni, unii din ei chiar pierzându-și încrederea în publicațiile respective. Cu părere de rău, la noi știrile false pot fi întâlnite frecvent, care de multe ori prind la public, iar sursele de bună credință trebuie să le dezmintă. Fiecare om are tot dreptul să se bucure de viață din toată inima, râsul fiind cel mai indicat leac pentru sănătate. 1 aprilie-ziua umorului e sărbătoarea cea mai nostimă în calendarul nostru, ea are specificul și protagoniștii săi unici și este legată cumva de anumite personaje din povești, dar și din viața de zi cu zi. Așa sau altfel are și râsul socoteală, căci în popor unora care exagerează cu râsul li se spune: „Râzi ca un prost”, sau „Râde de un deget”. Celora care, însă fac glume de prost gust sau vor să pară importanți prin a glumi mai nereușit li se invocă în felul următor: „Ai dat-o ca nuca de perete” sau „Dacă tăceai, filosof rămâneai”.
Deci să zâmbim, să glumim doar pozitiv și constructiv, iar glumele false să ne amuze doar o dată în an, pentru ca mai apoi să delimităm adevărul de minciună la care putem ajunge doar prin a gândi și a analiza critic.