Ziarul „Unghiul”, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), lansează o campanie de informare şi consultări publice ale priorităţilor investiţiilor capitale în oraşul Ungheni. Vinerea trecută, jurnaliştii din cadrul redacţiei alături de colegii de la alte redacţii ale ziarelor membre ale API, parteneri ai proiectului finanţat de către Ambasada Britanică la Chişinău, au participat la un atelier de lucru. Au fost puse în discuţie subiectele prioritare realizării proiectului dat.
Inga Burlacu, consultant, API, a comunicat că jurnaliştii urmează să informeze constant cititorii despre planificarea şi elaborarea proiectelor de investiţii capitale, vor colecta propuneri despre iniţierea unor investiţii capitale de la cetăţeni, mediul de afaceri, reprezentanţi ai asociaţiilor nonguvernamentale, de la pensionari şi părinţi pentru ca mai apoi să fie elaborată o listă de necesităţi de investiţii capitale. Pentru a asigura transparenţa lor, vor fi iniţiate şi organizate consultări publice, în aşa mod autorităţile locale vor avea posibilitatea să aducă la cunoştinţă cetăţenilor direct despre ideile unor proiecte de investiţii capitale.
Despre aspectele legale ale investiţiilor capitale la nivel local, tipurile lor, etapele elaborării unor proiecte de investiţii capitale a vorbit Veaceslav Negruţă, expert în finanţe publice. Ca reper în respectarea cadrului legal cu privire la investiţiile capitale publice este şi un ordin al Ministerului Finanţelor din 2015, unde este specificat că autorităţile locale trebuie să organizeze consultări publice pentru a discuta ideea unui proiect de investiţie capitală în localitate, ca urmare să fie întocmit un program multianual de investiţii capitale, care trebuie să fie aprobat de către autoritatea reprezentativă şi deliberativă a oraşului – Consiliul orăşenesc. Un aspect important de care ar trebui să ţină cont autorităţile locale ar fi şi faptul că toate investiţiile capitale trebuie să corespundă priorităţilor strategice ale localităţii şi necesităţilor comunităţii. „Proiectele de investiţii capitale nu trebuie să favorizeze un grup mic de persoane sau grupuri de interese, ele trebuie să asigure pe termen lung creşterea bunăstării populaţiei, să asigure condiţii care vor genera mai apoi noi investiţii private şi dezvoltarea social-economică a comunităţi”, a menţionat expertul.
Dânsul a enumerat şi unele deficienţe în planificarea şi executarea investiţiilor capitale: proiecte nefinalizate la expirarea mandatelor unor conducători ai administraţiei publice locale, identificarea unor investiţii capitale care nu corespund obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, insuficienţa în alocarea resurselor financiare, perioade prea lungi de implementare, distribuirea resurselor pe proiecte mai mici, fără prioritate, servicii de calitate proastă ulterior. Până la urmă, toate acestea generează un şir de investiţii capitale nejudicioase.
Cele mai relevante exemple de planificare şi elaborare a proiectelor de investiţii capitale din diferite oraşe ale republicii vor fi publicate într-un ghid, ceea ce va permite şi diseminarea informaţiei.
“Publicaţia a fost finanţată de către Ambasada Britanică Chişinău prin Fondul pentru Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conţinutul acestei publicaţii aparţine autorului, şi nu neapărat reflectă poziţia Guvernului Britanic.”