E prima carte semnată de acest autor pe care o citesc. Cred că filmul după un alt roman de-al său l-am văzut, pentru că în adolescență și tinerețea devreme a mea mi-a plăcut Robert Redford, cel care regizează și joacă rolul principal.
Acum să revin la „Vieți încercate”. Eu zic că mi-a luat ceva timp să o citesc, mult mai mult decât îmi ia în mod obișnuit 396 de pagini.
Temele abordate de autor sunt extrem de interesante, extrem de actuale, dar ceva nu s-a legat ca să mă țină în priză (am avut cărți cu peste 700 de pagini pe care le-am citit în 24 de ore) și să nu o las din mâini până nu o termin, dar în pofida că mi-a luat mie timp să o citesc nu înseamnă că nu e interesant romanul.
Deci eu am identificat / dedus, următoarele teme pe care le-a abordat N. Evans în „Vieți încercate”, și iată care sunt acestea:
– Importanța comunicării într-un cuplu
– Importanța comunicării între toți membrii familiei
– Activismul civic și când depășești limitele și ajungi să faci acte de terorism
Totul pornește cu o descoperire macabră. Doi schiori, tată și fiu, găsesc sub zăpadă și gheață trupul unei tinere. Transportarea cadavrului la medicină legală e dificilă și unele urme, care să le dea o pistă polițiștilor de a găsi făptașul crimei, încă și mai greu.
Expertiza medico-legală dovedește că e Abbie Cooper, cea pe care au căutat-o timp de trei ani pentru acte de terorism ecologic, FBI-ul.
Abbie era unul dintre cei doi copii a cuplului Ben și Sarah Cooper. Era adorată, în special de tatăl ei. Poate de aceea, când află că tatăl decide să divorțeze de maică sa suferă foarte mult și găsește alinare în brațele unui oarecare Rolf. Tip pe care îl cunoaște la unul dintre mitingurile, organizate de ecologiști din care face și ea parte (era chiar studentă la o facultate de profil ecologic), pur întâmplător. Acesta o farmecă pur și simplu și într-un fel o subjugă. Acesta îi spune că ce face la moment e doar o joacă de copil pe care marii șefi de corporații nu o iau în serios. Încet, încet acesta o face pe Abbie să depindă de el și astfel ajunge să participe la acțiuni care, de fapt, sunt în afara legii. Aceștia incendiau companii mari. Victime niciodată nu făceau acțiunile lor, dar… până la un moment.
Cum a ajuns Abbie să fie învinuită de crimă și de terorism ecologic, când, de fapt, ea își dorea un mediu cât mai curat, unde s-a ascuns ea timp de trei ani, cum a suportat familia ei presiunea opiniei publice că au crescut o asemenea fiică și multe alte momente ce te fac să te pui pe gânduri – le găsiți doar dacă veți citi romanul „Vieți încercate”.