În anul 2016, a trezit multe nemulțumiri și indignare decizia Ministerului Educației de atunci referitoare la vacanța de vară de 42 de zile în grădinițe „pentru efectuarea lucrărilor sanitare, dezinsecției, reparației curente sau capitale, acordarea concediilor personalului instituției, în conformitate cu Codul Muncii”. Aceste 42 de zile au fost anulate, dar au rămas vacanțele ca atare la discreția autorităților locale, după consultarea cu administrațiile grădinițelor, cu părinții și comitetele acestora.
A existat necesitatea ca autoritățile locale ale orașului și raionului Ungheni să se consulte cu administrațiile și părinții? Sau au lăsat la discreția celor din urmă?
Autoritățile nu au fost nevoite să se consulte, deoarece, potrivit viceprimarului municipiului Ungheni, Eduard Balan, absolvenții grădinițelor au primit documentele și nu mai trebuie să frecventeze grădinița, restul copiilor cum au frecventat-o, așa și vor continua. Cu alte cuvinte, ați lăsat chestiunea pe seama administrației instituțiilor preșcolare? Așa și este. Și reparația? Poate că undeva se va închide pe vreo două săptămâni, astfel încât copiii să nu respire cu vapori de vopsea.
Ce se aude în raion? La 3 iunie, la Ungheni a avut loc o întâlnire cu directorii de grădinițe. Această problemă a fost discutată. Metodista principală a Direcției Educație a raionului, Maria Filimon, a menționat că autoritățile locale și administrația grădinițelor vor decide dacă să închidă sau nu instituția pe o vreme. În cazul în care sunt planificate reparații, ca în Pârlița (blocul alimentar), Zagarancea (fațada), Mănoilești (acoperișul), se vor închide. Undeva, dacă numărul de copii se reduce în timpul verii, grupele ar putea fi comasate. Se face totul pentru a nu le crea părinților probleme suplimentare.