Președintele țării noastre spune că este președintele tuturor, ceea ce înseamnă că este și al meu. Deși mărturisesc că nu l-am votat. De ce? Voi spune că privea cu ochii prea devotați spre Est, dar eu nu credeam în sinceritatea lui. Adevărat, nu am votat nici pentru conținutul liric, așa cum a arătat raportul despre guvernarea de 100 de zile a prim-ministrului. De ce? Și de data aceasta e prea-prea… Într-un cuvânt, totul e pe vechi, doar că Estul a fost înlocuit cu Vestul. Dar spun asta așa, în loc de prefață.
Vreau să vă povestesc despre inițiativele președintelui meu, care vizează îmbunătățirea nivelului de protecție socială a pensionarilor și a persoanelor cu venituri mici, ceea ce înseamnă că și al meu. Aceste propuneri au fost deja discutate în cadrul ședințelor comisiilor parlamentare și au fost aprobate – cine s-ar mai îndoi, doar au semnat un acord special despre prietenie și fidelitate. Așadar, este posibil ca în viitorul apropiat Parlamentul să le transforme în legi care vor intra în vigoare deja de la Anul Nou. Iar Guvernul va trebui să caute bani pentru asta, iar acest lucru este departe de un vis care se va împlini, așa cum am mai spus, precum și în cele 100 de zile. Dacă nu va găsi, problema e a lui și nu a celui care a propus toate acestea fiind frământat de gânduri și griji pentru cei săraci.
S-a propus și aprobat deja în comisiile pe care le-am menționat creșterea coeficientului de majorare a venitului minim lunar garantat de la 1,95 la 2,2. Ce înseamnă coeficientul de majorare, nu știu. Se pare că cineva foarte deștept, care s-a ocupat de elaborarea Legii privind prestațiile sociale, a decis că, din moment ce beneficiarii acestora au dreptul la compensații pentru sezonul rece, lasă ca acest drept să-l aibă și alți săraci, bunăoară, aceiași pensionari. Apropo, modificarea la această lege privind alocațiile pentru iarnă a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011, și de acestea au avut dreptul cei cu venituri de 1224 lei, apoi 1440, 1538, 1640 și acum 2059. Acel coeficient de majorare – nu m-aș mira dacă acesta a fost luat din pod – a fost de 1,6, iar acum, după cum ați înțeles, deja de 1,95. Și dacă această lege va fi adoptată, atunci din noul an dreptul la indemnizația pentru iarnă, scuzați-mă, pentru căldură în apartamente și case îl vor avea cei al căror venit nu este mai mare de 2323 lei. Totodată, această îndemnizație ar putea să constituie nu 350 de lei, ci 500. Da, doar o singură pronunțare a acestor numere încălzește deja sufletul. Și nu vom spune în același timp că, atunci când se va întocmi actul de bunăstare, vor găsi ceva de tipul unui computer, unui cuptor cu microunde, unei antene pentru satelit sau, Doamne ferește, a unui automobil, iar aceasta vă va permite doar să visați la indemnizația de o jumătate de mie de lei.
O altă propunere este garanția de stat pe o perioadă minimă de 5 ani pentru primirea pensiei la atingerea limitei de vârstă. Așadar, dacă dvs., erați în viață la atingerea acestei limite de vârstă, dar nu ați putut să vă bucurați de pensie și ați plecat pe cealaltă lume, atunci soțul sau soția dvs. ar putea face acest lucru, cărora li se va plăti pensia respectivă tocmai 5 ani.
Și deja în prima lectură a fost adoptat un proiect de lege privind indexarea de două ori pe an a pensiilor, la 1 aprilie și 1 octombrie. Dar dacă în ziua umorului, pensiile vor fi indexate tuturor cu vreo 4-7%, atunci în ziua persoanelor în etate nu toată lumea se va bucura de indexare, ci doar cei ale căror pensii sunt chiar mizere. Și dumneavoastră încă mai ziceți că trăim prost.