Nu toți ne gândim cât de mult depinde viața noastră de noțiunea „unitate convențională» (u. c.). În legislație mărimile amenzilor sunt stipulate în u. c., și nu doar în Regulamentul Circulației Rutiere, dar și în cazul evaziunilor fiscale, în tarifele executorilor judecătorești.
Chiar și în legea cu privire la controlul tutunului amenzile sunt prescrise în u. c.: ai fumat o țigară într-un loc interzis – achită o amendă de 50-70 u. c. Transferată în lei, această sumă se ridică la 1000-1400 lei, însă în viitorul apropiat va constitui 2500-3500 lei.
Vreau să menționez că unitatea convențională de 20 de lei a fost stabilită în anul 2002. De atunci, s-au schimbat multe și dimensiunea amenzilor s-a „depreciat” și trebuie să fie de 1% din salariul mediu lunar prognozat în țară – de ce anume 1% din „temperatura medie în spital”? Astăzi, salariul mediu este de peste 5.000 de lei, de aceea u. c. este stabilită la 50 de lei. Dacă judecăm logic, comparativ cu anul 2002, am început să trăim de două ori și jumătate mai bine, deși 20 lei în 2002 însemnau 1,5 dolari, iar astăzi 1,5 dolari fac 30 lei.
Europa de mult a înțeles că amenzile sunt una dintre metodele de îmbunătățire a disciplinei. Și nu numai că a învățat, ci le-a oferit cetățenilor oportunități reale de a nu încălca legile și de a trăi conform regulilor, fără amenzi. În țara noastră, legile și pedepsele pentru încălcarea lor devin din ce în ce mai dure, dar nu se creează posibilitatea de a nu le încălca. Legea care prevede interzicerea discriminării persoanelor de orientare sexuală netradițională le permite „reprezentanților” ei să defileze pe străzile capitalei, iar eu, în calitate de fumător, nu știu unde îmi pot fuma țigarea mea tradițională, deși un om într-o țară liberă trebuie să aibă o alegere.