Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, acest statut a fost acordat și pentru statul vecin, Ucraina. Anunțul a fost făcut în data de 23 iunie 2022 de către președintele Consiliului European, Charles Michel. Am decis să aflăm ce spun unghenenii în acest sens…
Andrei Gritco, Șef al Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu: „Indiscutabil, trăim cu toții un moment istoric și, putem declara ferm că este o victorie așteptată și binemeritată pentru Republica Moldova și cetățenii noștri. Este important de menționat faptul că, pe lângă efortul colosal depus de autoritățile din țara noastră, un rol major în obținerea statutului de țară candidat al Republicii Moldova l-a avut România. Fapt pentru care suntem deosebit de recunoscători poporului român și Guvernului de la București. Decizia Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană va aduce un șir de beneficii, cum ar fi: acces extins la piața internațională pentru producătorii autohtoni, independență economică și energetică, dar mai ales va crește atractivitatea și încrederea investitorilor străini în potențialul oferit de această palmă de pământ. Mai mult decât atât, Republica Moldova are acum o oportunitate reală de a-și dezvolta standardele de viață și de a se apropia de cele ale UE. Bineînțeles, aceste schimbări nu vor veni imediat. E nevoie de timp, multă muncă, determinare și implicarea tuturor – instituții, autorități, cetățeni. Așa cum perioada pe care o traversăm este una complicată din punct de vedere geopolitic atât la nivel regional, cât și mondial, obținerea unor rezultate viabile va presupune un drum lung și un efort comun imens. Dar sunt sigur că vom reuși! Sper, într-un timp cât mai scurt, să ne bucurăm de noi oportunități și de bunăstare, iar Republica Moldova să devină țara pe care și-o dorește și la care visează fiecare cetățean.”
Adrian Cheptonar, deputat în Parlamentul Republicii Moldova: „Atunci când pornești la un drum și dorești să ajungi undeva, este nevoie să faci primii pași în direcția dorită. Obținerea statutului de țară candidat este unul dintre acești primi pași pe care Guvernul PAS i-a întreprins pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Pentru Republica Moldova procesul de integrare europeană este în primul rând un proces de transformare internă. Statutul de țară candidat creează o oportunitate unică pentru țara noastră de a beneficia de asistență și resurse financiare pentru ca transformările spre bine să se întâmple mai repede. Pentru următorii ani, statutul de țară candidat va facilita ca mai multe produse moldovenești să fie exportate în Uniunea Europeană. Mai multe resurse financiare europene vor ajunge în Moldova pentru renovarea școlilor, grădinițelor și drumurilor din țară. În situația în care trăim azi, cu un război în țara vecină, statutul de țară candidat înseamnă că Republica Moldova ireversibil va rămâne parte a lumii libere și dacă vom munci împreună pentru a alinia legislația noastră la rigorile UE, pentru a corespunde criteriilor politice, economice și a consolida capacitățile economice și instituționale, avem șansa în câțiva ani să devenim membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene.”
Marin Mihai Bodrug, expert pe politici de reintegrare, activist civic și promotor al imaginii municipiului Ungheni: „Republica Moldova este un stat european, parte la marea familie a bătrânului continent. La 23 iunie curent, am fost martorii începutului unei noi file în istoria Republicii Moldova cât și a întregului spațiu european. Decizia ISTORICĂ, adoptată de către toți cei 27 de lideri europeni în cadrul Consiliului Uniunii Europene, oferă o nouă oportunitate geopolitică și ne oferă, în sfârșit, șansa de a scăpa de influența „URSS-ului”. Dar, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Drumul spre aderarea Republicii Moldova la proiectul unic european este lung. Statutul de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană oferă cetățenilor Republicii Moldova, în primul rând, atât o perspectivă clară privind vectorul geopolitic, cât și acces direct la fondurile europene pre-aderare. Dacă să ne referim la ceva mai exact, statutul de stat candidat deschide accesul către investiții direcționate în fortificarea independenței economice și energetice, accesul agricultorilor și procesatorilor moldoveni la una dintre cele mai mari piețe de desfacere – Piața Uniunii Europene, asistență directă pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie. Totodată, raportându-le la municipiul și raionul Ungheni, pot deduce cu deplină încredere că statutul de candidat la UE va oferi cetățenilor Porții de Vest, în perspectivă, acces investițional direct la mai multe oportunități și investiții în infrastructură, cum ar fi: Resurse financiare pentru conectarea Republicii Moldova la Coridorul de Transport Pan-European nr. IX prin construcția Podul peste Prut la Ungheni și conectarea traseului național R1 Ungheni – Chișinău cu Autostrada Unirii / A8 / Ungheni – Iași – Tg Mureș; Modernizarea rețelei de drumuri publice de nivel local și regional; Acces la servicii medicale de calitate și investiții în sistemul medical prin regionalizarea instituțiilor medicale și dislocarea (construcția) unui spital regional în municipiul Ungheni; Investiții în modernizarea și electrificarea segmentelor de cale ferată Ungheni – Chișinău și Ungheni – Bălți, parte a coridoarelor de conexiune cu Odesa, Donețk, Harikov și Kiev; Construcția și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare pentru întregul fond locativ din municipiu, raion sau în întreaga regiune Ungheni (raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași și parțial Fălești). Eu sunt Unghenean, eu sunt pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Republica Moldova este un stat european, partea la marea familie a bătrânului continent și în viitorul apropiat – o steluță de pe drapelul Uniunii Europene ar putea reprezenta și Republica Moldova.”
Dan Roșca, coordonatorul GIL „Hai Ungheni”: „Am ales să îmi fac studiile universitare în Moldova, cu speranța că îmi voi putea crea o carieră acasă. Am avut multe ezitări, dar speranța și încrederea în țara mea era mare. Acum, peste 5 ani, în care au fost dezămăgiri față de politica de stat și gânduri de plecare, am din nou o speranță. Ca majoritatea tinerilor, îmi doresc ca viitorul Republicii Moldova să fie unul european. Îmi doresc ca prietenii, care au plecat de ani buni peste hotare, să revină cu gândul de a-și continua viața aici, acasă. Îmi doresc ca obținerea statutului de stat candidat la UE să fie doar începutul a unei călătorii spre marea familie europeană.”
Edgar Bunea, coordonator GIL „TeatrUngheni”: „ Eu văd acest lucru atât pozitiv cât și negativ. Lucrurile și evenimentele principale ar fi în primul rând susținerea și sprijinul UE pentru Moldova, prin diferite proiecte de dezvoltare. Partea negativă este că o să stricam relația cu cealaltă mare putere Rusia. După părerea mea Republica Moldova ar fi trebuit să rămână un stat Independent și să fie în relații bune cu toată lumea.”