Luni, 19 septembrie, ziarul „Unghiul” alături de alte 31 de instituții media din țară a participat la masa rotundă „Egalitatea de gen și mass-media: o provocare pentru Moldova”, organizat de de Asociația Presei Independente (API), cu suportul Programului ONU „Femeile în Politică”.
La eveniment a fost semnat angajamentul pentru promovarea echilibrului de gen. Acesta presupune ca jurnaliștii vor urmări reflectarea cât mai echilibrată a ambelor genuri în produsele jurnalistice și vor acorda subiectelor cu femei în calitate de protagonist cel puțin 40 la sută din spațiul editorial. Totodată acesta mai include publicarea sistematică a materialelor despre femeile-antreprenoare, implicate în politică și în administrația publică, precum și utilizarea unui limbaj corect, non-sexist, imagini echilibrate atunci când jurnaliștii relatează despre activitatea femeilor și a bărbaților.
Cei prezenți la masa rotundă s-au referit la faptul că în Republica Moldova în funcțiile de conducere, politice, mediul de afaceri femeile sunt mai puțin prezente, iar mass media reprezintă un instrument important de schimbare a acestei realități. „Femeile sunt slab reprezentate, de parcă sunt neimportante. Media joacă un rol cheie în promovarea egalității de gen”, a subliniat Ingibjorg Solrun Gisladottir, directoarea regională pentru Europa și Asia centrală a UN Woman.
În acest context, directorul executiv API, Petru Macovei, a amintit despre exercițiul de autoevaluare prin prisma dimensiunii de gen la care timp de zece luni au participat redacțiile semnatare ale angajamentului: „Unele colective și-au asumat angajamente mai mari în asigurarea echilibrată atât a femeilor, cât și a bărbaților, altele mai modeste, însă e important că jurnaliştii şi editorii înţeleg importanţa avansării de la declaraţii până la angajamente concrete. Media are un impact determinant asupra opiniei publice și este un factor important în crearea și promovarea noilor idei și valori sociale”.
Programul de susținere a mass-mediei în asigurarea egalității de gen a fost implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.