Într-adevăr, problema pensiilor este o temă ce trezește interesul cel mai dureros, cel mai actual și intens nu numai pentru 460 mii pensionari pentru limită de vârstă și 109 mii beneficiari de pensii de dizabilitate, ci și pentru alte categorii care primesc pensii pentru pierderea întreținătorilor și o serie de prestații sociale, cât și pentru rudele și prietenii lor.
La urma urmei, cu cât titularul de pensie are mai puțin, cu atât mai mult trebuie să cheltuiască familia pentru a-l sprijini. Amintiți-vă scuza oficialilor de stat atunci când cineva li se adresează pentru ajutor – cică, aveți copii, așa că lasă să vă sprijine, doar după moartea dvs. casa, apartamentul, terenul lor le vor reveni. Noroc că încă nu vorbesc despre covoarele și țolișoarele vechi, mesele și scaunele care sunt potrivite doar pentru a face focul în sobă.
Am scris de mai multe ori despre pensii, despre indexarea, reexaminarea lor, acum am decis să scriu încă o dată, se pare că va fi și ultima, despre faptul că, în ce privește pensiile, mai mult ca în oricare altă privință se face o mare nedreptate și nu va fi încă mult, mult timp echitate… Deși indexarea din octombrie a pensiilor cu un procent și ceva și plata unui ajutor unic în valoare de 900 de lei a fost deja numită pompos de cineva „primul pas către echitatea socială”. Da-a, dacă mergem cu astfel de pași, atunci cu siguranță generația mea nu mai apucă să vadă acea echitate, dacă ne amintim ce sume primesc deputații, judecătorii, procurorii, șefii multor agenții guvernamentale, angajații băncilor și mulți alții.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), la 1 ianuarie 2020 pensii primeau 696 mii de persoane. Aproape jumătate, mai mult de 340 de mii, primesc până la 1500 de lei. În același timp, se pare că un pensionar care lucrează (mai și lucrează?) în sectorul bancar a primit 224197 de lei. Patru pensionari au primit peste 100 de mii de lei, unul peste 90 de mii, altul peste 70 de mii, încă doi – 60 de mii, trei – mai mult de 50 de mii. 14 persoane au primit pensii de peste 40 de mii de lei. Apropo, aceste date ar fi fost obținute de unul dintre deputați anul trecut de la CNAS. Sunt pensiile pentru un an sau o lună – nu se specifică. Nu mă îndoiesc că e pentru o lună. Și amintiți-vă declarația fostului președinte, care a spus că știe un bărbat al cărui pensie este de 400000 de lei. Potrivit CNAS, pensia medie a procurorilor în 2018 a fost de 11000 de lei. Pensia judecătorilor de la 1 ianuarie 2019 este mai mare de 17500 de lei pe lună. Deci despre ce fel de echitate putem vorbi în astfel de condiții? Unii au muncit, iar cei 660 de mii au tăiat frunze la câini? Oare nu pe seama lor acum se lăfăie acest fond „de aur” pentru sistemul de pensii?
Primul pas către echitate? El este legat de alegeri și nimic mai mult. La al doilea când să ne așteptăm? Vor permite să fie făcut cei care „riscă” să primească pensii de zeci de mii de lei?