Copiii din Ungheni au oportunitatea de a-și petrece timpul cât mai interesant și educativ, grație proiectului „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților”, care este implementat de Centrul de Drept al Femeilor din Moldova în parteneriat cu Biblioteca Publică Raională ,,Dimitrie Cantemir”.
În incinta Bibliotecii pentru Copii a fost amenajat un spațiu, dotat cu mobilier, jocuri de societate, jocuri de logică pentru copii. Tot aici a mai fost achiziționată și literatură în limba ucraineană, rusă și română, destinate familiilor cu copii, refugiate din Ucraina.
Recent a avut loc evenimentul de inaugurare oficială a acestui spațiu. Au participat partenerii proiectului și alți invitați. Vadim Pîslaru, șeful Secției Cultură și Turism Ungheni, a ținut să mulțumească echipei de proiect și donatorilor. „Vreau să mulțumesc colegilor de la biblioteca raională pentru că s-au implicat în susținerea refugiaților. De altfel și în incinta Căminului Cultural din satul Florițoaia Veche a fost deschis un spațiu similar, ori acest lucru dă dovadă de caritate și compasiune din partea comunității noastre. Aici, cred că se vor simți bine și în siguranță”, a specificat acesta.
Pe parcursul perioadei de implementare a proiectului, biblioteca a desfășurat diverse activități pentru persoanele din Ucraina, beneficiare ale proiectului. Despre ele a menționat Nadejda Mihai, directoarea BPR ,,Dimitrie Cantemir”: ,,Am fost alături de poporul ucrainean chiar de la început. Inițial ne-am gândit cu ce sprijin ar putea veni biblioteca către familiile cu copii care au fost nevoiți să-și părăsească casele și pe cei apropiați. Pe lângă faptul că lucrăm cu cartea, cu comunitatea, ne-am gândit că ar fi o oportunitate să sprijinim aceste familii pe care le-am cunoscut până la proiectul inițiat, acele familii care veneau la bibliotecă pentru a-și găsi o alinare sufletească. Acest lucru a fost posibil grație proiectului care a sprijinit bibliotecile în nobila idee de a ne implica pentru a susține aceste persoane.”
De ce i-a motivat să implementeze un asemenea proiect a vorbit Viorica Ursachi, managera proiectului, reprezentanta Centrului de Drept al Femeilor din RM: „De la începutul războiului centrul nostru s-a implicat în acordarea de asistență femeilor și copiilor refugiați pe teritoriul Republicii Moldova prin implementarea a mai multor proiecte. Unul din acestea este și proiectul de la Ungheni, care este finanțat de o organizație internațională care lucrează pentru a acorda suport persoanelor refugiate din întreaga lume și care este implementat în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova. Ce înseamnă un spațiu sigur? Este locul în care orice femeie poate să vină oricând și să comunice problemele pe care le are. Acest spațiu nu este doar pentru femeile refugiate, dar și pentru cele din comunitatea locală pentru a comunica între ele, căci este un mediu ideal ca să le ajute să se încadreze mai bine în comunitate, să lege prietenii și să uite măcar un pic de ororile prin care au trecut.”
Cu un cuvânt de mulțumire pentru colaboratoarele bibliotecii raionale a venit și Olga Mătăsari, coordonatoarea regională a proiectului, care a ținut să accentueze că proiecte similare vor mai fi, atât timp cât femeile refugiate se vor afla în Moldova. La dispoziția lor vor fi specialiștii din domeniul psihologiei, jurisprudenței, educației și culturii.
Despre impactul proiectului, dar și despre alte momente a vorbit Victoria Vasilica, coordonatoare Management și Dezvoltare Instituțională a Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova: ,,O bibliotecă modernă se axează pe trei piloni. Este vorba despre spații, carte și oameni. Acești trei piloni se pliază perfect pe ceea ce însemnă spațiu sigur, pe o colecție de carte și jocuri, pe un spațiu sigur de informare și despre oamenii care deja au fost pomeniți aici. Am să menționez profesionalismul bibliotecarilor de la Ungheni, care integrează și promovează o educație incluzivă pentru toți membrii comunității, indiferent de naționalitate. Noi suntem mândri de cei care fac parte din Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, inclusiv și colegii din Ungheni, că prin intermediul lor noi suntem cunoscuți în comunitatea din Republica Moldova”.
La finalul activității, copii refugiaților au primit ghiozdane cu haine și rechizite școlare. De menționat că spații sigure de acest gen au fost deschise în 10 raioane ale țării.