Suntem la ultimul număr al ziarului „Unghiul” din 2021 şi iar am ajuns la acea etapă când faci nişte bilanţuri. În funcţie de acestea îţi trasezi planul pentru 2022 şi îţi reîncarci bateria cu noi speranţe. Te gândeşti că va răsări şi soarele pe strada ta, că iată binele ajunge şi la tine.
Anul 2021 a fost un an în care am avut parte de alegeri anticipate în care ne-am dovedit că putem alege şi altfel. Un an în care mulţi au dat crezare teoriilor năstruşnice precum că magnetul şi monedele s-ar ține lipite de mână, exact în locul unde te-ai vaccinat, decât în siguranţa sa şi a celor dragi. Capac la aceste fabulații ale lor a fost valul de ură faţă de cei care au ales imunizarea contra noului tip de coronavirus. Practic i-au pus la zid cu insinuări că s-ar fi cipizat cu nu ştiu ce dispozitiv şi că sunt controlaţi de nu ştiu ce super putere.
În 2021 a fost şi anul în care îmi venea să le urlu în faţă acestora care cred că pandemia de Covid e doar o invenţie, să le spun că masca cu oxigen şi sentimentul că ai putea într-o fracţiune de secundă să rămâi orfan nu sunt o invenţie şi nicio conspiraţie mondială e realitatea crudă. Faptul că stai la un geam și aștepți un chip drag, care îți mai dă o nouă speranță că încă mai ești copil, că maturizarea e încă undeva acolo și încă nu te izbește frontal cu toate greutățile vieții. Am fost printre zecii de copii ai Moldovei care s-au rugat ca masca cu oxigen să le alimenteze nestingherit miracolul numit Viață. Am fost printre fericiții care au trecut cu brio de acest virus ucigaș, dar o mare parte dintre moldovenii noștri (părinții cuiva, fratele sau sora altcuiva, mătușa și unchiul etc.), oameni de lângă noi poate și am interacționat la un moment dat în viața aceasta, s-au transformat în cifre care au format acea listă din statistica vieților pierdute în pandemia de Covid-19. Aceștia sunt comemorați în tăcere de rude și prieteni care nu au avut șansa unui rămas-bun.
La polul opus celor scrise anterior am trăit în 2021 și evenimente plăcute, care ne-au dat motive de a ne simți mândri că ne-am născut aici, în acest raion de la frontieră, capitala de Vest a Republicii Moldova. În acest an ne-au impresionat tinerii Ungheniului. Aceștia au reușit să constituie o trupă de teatru (TeatrUngheni), care a montat un spectacol de zile mari. Dana Mihăilă, o tânără ungheneancă câștigă locuri de frunte la Olimpiada Internațională la limba franceză. La Campionatul European de Armwrestling de la Vilnius doi ungheneni urcă pe podiumul de premiere. E vorba de Nicoleta Bodrug dubla de argint în categoria -70 kg senioare și Iaroslav Buchili bronz la categoria +85 kg dizabilități a membrelor superioare. Natalia Munteanu, o altă ungheneancă, a fost desemnată cel mai bun portar al anului în Belarus. Ei sunt doar câțiva din unghenenii cu reușite remarcabile și care ne-au făcut zilele mai bune în ciuda problemelor sociale și economice prin care a trecut țara noastră în 2021.
La mulți ani, ungheneni și vă doresc ca și în continuare să vedeți și partea plină a paharului!