Într-un cadru festiv, Palatul de Cultură Ungheni a găzduit o nouă ediție a Simpozionului Științifico-Practic Național „Folcloristul Efim Junghietu – În memoriam”. Tematica din acest an a fost „Jocurile cu Măști Zoomorfe – Ritualitate și Actualitate”.
Evenimentul, desfășurat pe 14 decembrie, a reprezentat o inițiativă a Secției Cultură și Turism Ungheni în parteneriat cu Institutul de Filologie Român „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al USM și Palatul de Cultură Ungheni.
Scopul simpozionului a fost acela de a cerceta, documenta și promova tradițiile și obiceiurile de iarnă, cu accent deosebit pe jocurile cu măști zoomorfe din zona rurală a raionului Ungheni. Evenimentul a început cu un mesaj de salut din partea șefului Secției Raionale Cultură și Turism Ungheni, Vadim Pâslaru, care a subliniat importanța conservării și transmiterii tradițiilor populare către generațiile viitoare.
Simpozionul a inclus comunicări științifice, printre care și prezentarea cu genericul „Reprezentațiile dramatice ca fenomen etno-social de afirmare a culturii tradițiilor de tip rural”, susținută de Mariana Cocieru, șefa sectorului de folclor la Institutul de Filologie „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. De asemenea, au fost prezentate numeroase prezentări despre obiceiurile specifice fiecărei localități, cum ar fi Malanca, Capra, Ursul, și altele.
Iulian Filip, scriitor și folclorist, dar și moderatorul simpozionului, a adus în atenție unicitatea Malanca și teatrul de amatori din satul Petrești, evidențiind importanța păstrării acestor tradiții unice, iar primarul comunei Măcărești, Sergiu Manciu, a înmânat folcloriștilor un album cu obiceiuri și datini de Crăciun și Anul Nou din istoria satului Măcărești. Iulian Filip a remarcat că unghenenii sunt un poligon norocos pentru că au localități marcate calendaristic de lucruri valoroase și diferite, care trebuie păstrate, iar această diferență declanșează spiritul de competiție, căci competiția face totdeauna bine. „Constatăm că și aici, această ambianță tensionează relațiile între Măcărești, Sculeni, Gherman, Petrești și alte localități cu tradiții. Lucrurile sunt foarte interesante prin fenomenele excepționale, cum ar fi „Cocostârcul” de la Măcărești, cum este „Nunta țărănească” la Valea Mare și Costuleni”, a mai precizat acesta.
Participanții la simpozion au avut oportunitatea de a afla mai multe despre tradițiile specifice fiecărei localități, demonstrații de măști zoomorfe, precum și istoria și semnificația acestor obiceiuri. Simpozionul a reprezentat nu doar o ocazie de a promova și conserva tradițiile, ci și un moment de bucurie și mândrie pentru comunitatea locală.