Odată cu trecerea anilor, observăm cum se trec și obiceiurile de altă dată. Puține mai sunt familiile care au păstrat vie tradiția moștenită de la părinți și bunici. Mirosul de cozonac, care împânzea altă dată localitățile în Joia Mare, astăzi rareori mai poate fi simțit. Pe semne că rețetele de odinioară au fost date la o parte, cuptorul cu lemne a fost înlocuit de cuptorul electric, frământatul cu mâna este înlocuit de amestecul cu mixerul, iar locul smântânei și laptelui a fost preluat de frișcă. Tinerele gospodine experimentează astăzi în bucătărie rețete destul de sofisticate, iar tendințele din patiserie și cofetărie au luat locul tradiționalului.
Iar dacă unele au modernizat cumva procesul de coacere, altele mai țin să păstreze tradiția pentru ca să fie transmisă mai departe așa cum au învăța-o ele de la mama și bunică. Anul acesta, la fel ca și în ceilalți ani, în familia Romanciuc din cartierul Dănuțeni, pe masa de Paște prioritate vor avea copturile pregătite la vatra cuptorului. Anastasia Romanciuc, în vârstă de 58 de ani, este una din gospodinele care respectă tradiția și coace la cuptorul pe lemne de când se știe.
„Am deprins tehnica coacerii în cuptorul cu lemne încă de când eram mică. Mai am două surori, iar mama ne-a învățat pe toate 3. Și noi, la rândul nostru, am dat mai departe. De la mine s-a învățat și fiica Alina de 30 de ani, iar apoi și fiica sa Daria, nepoțica mea de 7 ani, care a fost în fiecare an prezentă la proces. Astfel, tradiția s-a păstrat până în a patra generație”, a povestit gospodina.
Deși a încercat să mai adauge careva modificări la rețetele pe care le învățase de mică, de fiecare dată s-a convins că gustul „ca la mama acasă” poate fi obținut fără produse sofisticate, după o rețetă simplă, dar pregătită cu multă dragoste pentru cei dragi. Deși au fost vremuri, când gospodina nu avea încă un cuptor al său, apela la ajutorul nașei sale, astfel încât niciodată nu i-a lipsit de pe masă păscuța coaptă pe vatră.
„Diferența de gust este semnificativă între coptura făcută în cuptorul electric și cea coaptă în cuptorul cu lemne. De asta am ținut să nu mă abat de la tehnică și mi-am făcut și eu un cuptor al meu. În fiecare an veneau la noi finele, cumătrele și le învățăm să coacă în cuptor. Coceam câte două zile la rând. Când coceam pentru noi, îi serveam și pe cei apropiați, îmi lăudau cozonacii și îmi cereau rețeta. Astfel, mie și fiicei ne-a venit ideea să promovăm coptul în cuptor și să reînviem tradițiile moldovenești. Așa că pe viitor ne gândim să organizăm work-shopuri pentru a învăța și alte gospodine să facă copturi în cuptorul cu lemne. Până atunci, celor care ne-au cerut ajutorul le-am ajutat și cu rețetă, și cu sfaturi, chiar și cu copturi”, a mărturisit Anastasia Romanciuc.
Cât despre unele secrete și obiceiuri ale întregului procedeu, femeia spune că nu gustă copturile până în ziua Paștelui. Fiindcă ține post. Însă degustătorii sunt cei mai mici, cărora în fiecare an le revine această misiune importantă. Printre altele, aceasta a mai menționat că pentru ea este o prioritate să coacă în Joia Mare, fiindcă vineri, este vinerea seacă. În ceea ce privește secretul unui cozonac reușit, Anastasia recunoaște că o atenție deosebită necesită și cuptorul.
„Totul depinde de măiestria celui care face focul și e nevoie să știi exact când este gata vatra. Coptura depinde în primul rând de foc. Dacă se va da prea devreme, coptura se va arde”, a conchis spre final gospodina.