Televiziunea mi-a amintit de Ziua Constituției în țara noastră. Și când am auzit cuvintele entuziaste ale președintelui despre Constituția noastră, cea mai democratică din lume, m-am gândit: este chiar atât de democratică?
În opinia mea, există articole în legea fundamentală a Republicii Moldova, care nu sunt puse în aplicare în deplină conformitate cu principiile democratice. De exemplu, afirmația potrivit căreia puterea constituțională în țara noastră aparține oamenilor trezește mari îndoieli, deoarece consiliile locale și parlamentul sunt aleși fără a se discuta candidaturile la funcția de deputați de către cetățeni la adunările preelectorale și nu sunt nominalizați de aceștia în regiuni la locul lor de trai, ci sunt aleși cu grămada, conform listelor partidelor în care figurează persoane complet necunoscute. Această putere aparține partidelor, dar nu și oamenilor.
Inca un lucru. Transferul „servitorilor poporului” dintr-o fracțiune parlamentară în alta se realizează în conformitate cu legea constituțională și cu statutul de deputat? La urma urmei, cetățenii l-au votat, deși conform listei partidului pe care l-a părăsit. Numai datorită lor și aceleiași liste de partid s-a regăsit pe scaunul parlamentar. În felul acesta le-a mulțumit tuturor? Și din astfel de fugari din parlament, s-a format o fracțiune întreagă dintr-un partid care nici măcar nu a participat la alegeri.
Cum să înțeleg toate acestea? Acest comportament al deputaților – trecerea de la o fracțiune la alta – nu este doar imorală în raport cu alegătorii lor, ci și o înșelăciunea pură a cetățenilor care au încredințat unor astfel de deputați îndeplinirea poruncilor lor.
Aceasta este o trădare legalizată și nimic altceva. Consider că toate aceste neconcordanțe cu principiile democratice sunt omisiuni constituționale. Vor deveni subiectul discuției în societate pentru a le elimina – iată?