Ultimele săptămâni în Moldova au fost fierbinți în evenimente, care mă duce cu gândul la vorba: legile sunt făcute pentru a fi încălcate. Cel mai regretabil e că sunt încălcate chiar de către cei care le emit și cel mai perfid e că-i consideră pe cetățenii unei țări ca fiind proști.
Nu, nu, președintele nu e fără mască într-o clasă cu elevi, nouă doar ni s-a părut. El oleacă o pus-o și apoi o luat-o, și mai pe urmă o mai și cuprins niște copii. Nimic grav în pandemie! (a se citi în mod ironic). Și nici nunta fiului prim-ministrului nu a fost nuntă, dar masă de sărbătoare.
De declarația fostului epidemiolog al țării nici nu mai vorbim. Aceasta chiar a fost cinică și nelalocul ei în contextul în care îndoiala și scepticismul în Moldova pun stăpânire tot mai mult și mai mult. În ultimul caz s-a luat o decizie corectă, adică a urmat demisia. Ce ne facem cu ceilalți, care au pus în mod direct în pericol viața oamenilor, nerespectând nicio măsură de protecție?
Cireașa de pe tort a fost inaugurarea unei toalete într-o școală. Dacă în urmă cu câțiva anișori un fost ministru mergea să inspecteze cum a fost una construită într-o gară auto, acum s-a avansat până la tăierea panglicii. În secolul XXI, o țară cu aspirații europene, conducerea căreia se bucură de un veceu și culmea e că dintr-un grup de 6 persoane doar una poartă mască.
În tot acest șir de încălcări flagrante, de declarații cinice, de inaugurări, care ne fac subiect de primă pagină a multor publicații internaționale de satiră și umor, a fost una care m-a făcut să sper că nu e totul pierdut în politica moldovenească. Aceasta vine de la Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării. El fără echivocuri, fără a se ascunde după afirmări puerile a spus clar: „Dubla măsură, practicată de unii reprezentanți ai autorităților puterii din Republica Moldova știrbește principiile unui stat democratic. Și atunci ne întrebăm: în ce stat trăim? Cum e posibil ca măsurile legislative să fie obligatorii doar pentru unii cetățenii ai statului, exceptându-i pe alții? Mai grav decât atât, exemplul este dat de chiar vârfurile puterii, în condițiile în care profesorii sunt inclusiv la tablă, în mască și sunt expuși zilnic riscului infectării. În cazul pandemiei pe care o traversam și care pune în pericol cea mai mare avuție a statului – siguranța cetățenilor lui – concluzia la care ajung este că prin gesturi sfidătoare se subminează însăși autoritatea statului democratic, exercitată prin reprezentații aleși de popor. Intrând în școală fără mască, dând mâna cu cei vârstnici sunt încălcate deciziile Comisiei pentru situații excepționale în sănătate publică. Altfel, nu pot fi explicate gesturile sfidătoare la adresa întregii societăți, care încearcă să le educe cetățenilor normele elementare de prevenție a infectării cu cel mai periculos virus cunoscut până acum, care a secerat sute de mii de vieți în toată lumea. Răspunsul societății civice ar trebui să fie dur: stimați reprezentanți ai autorităților, nu confundați propria persoană cu instituția pe care o reprezentați! Iar plasarea samavolnică de-asupra legii vă exclude automat din corpul civic al acestei țări. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării condamnă orice manifestare de nerespectare a prevederilor deciziilor CNESP cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției virusului COVID-19, îndeosebi când este vorba de instituțiile de învățământ, indiferent de cine sunt acestea manifestate”.