În vara acestui an am participat la una dintre edițiile Târgului Locurilor de Muncă. De atunci îmi stă în minte acel eveniment, care era destinat în special tinerilor din Ungheni. Peste o mie de șomeri erau în raion, potrivit declarațiilor de atunci ale lui Vasile Bulubica, șeful Direcției Ocupării Forţei de Muncă, iar la târgul locurilor de muncă îi puteai număra pe degete. Cei mai mulți dintre ei nu erau tineri.
De ce? Pentru că am impresia că tinerilor de azi le este contraindicată munca și argumentul lor e că salariile sunt mizere. Le dau dreptate, însă nici nouă, acestora care deja lucrăm, nu ne este salariul mare și totuși suntem angajați, plătim impozite la stat din care li se achită lor indemnizația de șomer sau asistat social. Şi la ce bun ar munci atunci dânşii?
Citesc în presa națională un caz de-a dreptul uluitor. Un număr de peste 30 de tineri din satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, au fost angajaţi la muncă de o unitate străină de producere din oraşul Căuşeni. Cu salarii destul de mari – 4-5 mii de lei pe lună, transportul zilnic (dus-întors) pe gratis cu autocarul întreprinderii. Într-o bună zi, o parte din ei refuză de a mai merge la muncă, motivul – ”acolo în timpul lucrului nu ni se dă voie să plecam la piaţă, să vorbim la telefon, să discutăm unii cu alţii” etc.
Ilar și tragic în același timp, gândindu-te că aceștia iau calea Direcției Ocupării Forţei de Muncă din raion, pentru a fi luați la evidență, iar primind acea indemnizație de șomer, pleacă spre barul din localitate. Aici, îl întâlnești pe tânărul moldovean cu sticla la gură.
Apropo, barurile sau mai degrabă un fel de magazine mixte, de unde săteanul își poate cumpăra de toate, devin punctele principale de atracţie și distracție într-un sat din Republica Moldova, stat cu aspirații de integrare europeană. Anume aici e pulsul vieții unei localități. La un pahar de alcool se discută de toate, inclusiv despre viața politică. În rest, pământul este lăsat în paragină, iar copiii trăiesc din capul lor. Și statistica devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Numai în anul 2018, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, circa 80 procente din infracţiunile săvârşite de tineri, au fost sub influenţa licorii lui Bacchus, adică a alcoolului.
Cel mai tragic e că până şi unii copii de vârstă şcolară se prezintă la lecţii în stare de ebrietate.