Tina Petrov e o tânără ungheneancă, care de pe băncile școlii știa că va studia în Franța, doar că în cei 4 ani de când e plecată din Ungheni a ajuns să studieze în trei țări ale Europei: Franța, Italia și Cehia.
— Tu ai ales Franţa pentru a-ţi continua studiile sau ea pe tine?
— Eu am ales Franța. La Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din municipiul Ungheni am studiat într-o clasă francofonă. Apoi, au fost numeroasele proiecte francofone în care m-am implicat activ și participarea la olimpiadele la limba franceză. În același timp, pot să spun că într-un fel au contribuit la plecarea mea în Franța entuziasmul și curiozitatea care mă caracterizează.
— De ce ai optat pentru facultatea de economie? Planifici cumva să revii în Moldova pentru a te implica în viaţa economică de aici?
— În anii de școală am dezvoltat o pasiune particulară pentru cifre,ceea ce m-a determinat să optez pentru facultatea de economie. Sincer vorbind, alegerea pe care trebuia să o fac la sfârșitul clasei a XII-a a fost una extrem de dificilă, deoarece simțeam că aș fi putut studia în orice domeniu, fie acesta legat de comerț, medicină sau drept. Economia m-a atras prin faptul că oferă oportunități de angajare foarte vaste la sfârșitul anilor de studii, anume datorită cunoștințelor acumulate care pot fi aplicate oriunde în lume. Business-ul, managementul, micro și macroeconomia sunt discipline care se aplică practic universal, necesitând doar unele mici adaptări, în funcție de țara în care lucrezi. Nu este exclus că voi reveni în Moldova, pentru a mă implica în viața economică de aici. Nu o să rămân indiferentă față de țara în care m-am născut și am crescut. În primul rând, doresc să acumulez experiență în domeniu ca, ulterior, să fiu capabilă să mă implic.
— Ce aşteptări aveai atunci când ai plecat şi dacă ele ţi-au fost îndreptăţite?
— Așteptările mele în ceea ce privește experiența de studii în Franța au fost depășite considerabil. Atunci când am plecat, în 2015, aveam doar speranța că sistemul de educație francez și oportunitățile oferite tinerilor îmi vor amplifica capacitățile mele și vor justifica parțial sacrificiul de a lăsa familia și locul de baștină în urmă. Toți colegii mei au pornit de acasă cu ideea de a avea un viitor mai bun. În acești 4 ani de când sunt peste hotare, pot să spun că sacrificiile mele nu au fost în zadar și eforturile sunt plătite prin reușite. A fi student într-o universitate din Franța înseamnă să acumulezi o experiență deosebită, anume datorită diversității de oameni pe care îi poți întâlni și posibilităților persoanelor motivate. Scopul meu acum este să descopăr cât mai multe locuri, culturi și să acumulez cât mai multă experiență interpersonală și profesională, indiferent de locul în care mă aflu. Această nevoie de schimb de cultură mă ghidează și azi, ceea ce explică faptul că mă aflu la acest moment în Cehia, pentru un alt pas important în cariera mea.
— Crezi că tinerii moldoveni absolvenţi ai universităţilor de peste hotare au şansa să se integreze în viaţa social-economică a Moldovei şi să-şi facă o carieră de succes?
— Da, sunt convinsă că este posibil acest lucru, doar că este nevoie de multă răbdare și putere. Este greu să te integrezi în viața social-economică a Moldovei, după mai mult de 5 ani petrecuți peste hotare, în societăți cu securitate socială, cu sistem judiciar echidistant și meritocrație. Pentru a face acest lucru, trebuie multă perseverență și dorință de a schimba lucrurile, în pofida greutăților pe care sistemul politic, judiciar și social le creează.
— Îţi propun un joc de imaginaţie. Eşti ministru al economiei şi infrastructurii, primul lucru care l-ai întreprinde ar fi… şi de ce?
— Drumurile. Mă doare inima să văd deja al patrulea an consecutiv drumul Chișinău-Ungheni care nu e terminat și o infrastructură la nivel național a cărei stare se înrăutățește pe an ce trece. Acest aspect este primordial pentru o țară care vrea să își amelioreze fluxurile comerciale. O infrastractură dezvoltată este primul element care stă la baza comerțului. Deci, acesta ar fi, fără niciun dubiu, primul lucru întreprins.
— Ştiu că ai câştigat un proiect. Se vor regăsi şi ungheneni sau nu?
— Acest proiect a fost desemnat câștigătorul la categoria „Promițător”, pentru că are potențial de realizare în termen scurt. Va trebui să creăm o echipă de 10 moldoveni care vor putea alerga 42 km, 21 km sau 13 km în Franța. Orice doritor care se consideră pregătit fizic către această aventură se poate oferi. Evenimentul în Franța va avea loc în luna noiembrie a anului acesta. Nota red.: Despre proiectul Tinei Petrov ziarul a publicat o știre în nr. 15
— Ce alte pasiuni are Tina Petrov şi dacă mai ai timp pentru ele?
— Muzica și călătoriile, fără niciun dubiu. Muzica mereu a fost o parte integrantă a vieții mele, încă de când eram la școală. Absolvind Școala de Muzică din Ungheni, specialitatea vioară și pian, am ajuns să fiu legată de acest domeniu. Trebuie să admit că, venind în Franța, nu am avut ocazia să mai cânt la aceste instrumente. În pofida acestui fapt, încerc să mă implic în evenimente legate de muzică, precum concertele cu corul. Nu în ultimul rând, călătoriile au devenit o altă pasiune, grație facilității cu care se poate de deplasat în Uniunea Europeană. Oricând am o zi sau două libere, încerc să descopăr un nou loc, ceea ce îmi alimentează curiozitatea.
— De Ungheni ce te mai leagă?
— Familia și unele persoane din instituțiile în care am învățat. Totuși vorbim de 18 ani petrecuți în Ungheni, orașul în care am crescut și care mi-a oferit momente de neuitat. Mereu am un sentiment de nostalgie când revin în oraș, amintindu-mi de anii de școală. Cel mai dureros totuși este că nu mai regăsesc deloc persoanele de altădată, fiind și ele plecate în toate colțurile lumii, ceea ce mă face să revin doar pentru a-mi revedea familia și nu prietenii pe care îi aveam odinioară.
— Apropo, de câte ori ai posibilitatea să vii acasă şi cum găseşti oraşul?
— Posibilitatea de a veni acasă este destul de rară și se rezumă la o dată sau poate două ori pe an. Orașul îl găsesc pe alocuri mai dezvoltat, ceea ce îmi bucură inima. Apropo, urmăresc sistematic pagina de facebook a Primăriei municipiului Ungheni, unde se postează informații despre noi proiecte, acțiuni și unde cetățenii își pot exprima ideile. Este un lucru de lăudat.