Trăim într-o societate în care digitalizarea pune stăpânire pe un număr tot mai mare de activități ale oamenilor. Bineînțeles, în detrimentul cititului de literatură, pe motiv de pierdere de timp și o ușoară regăsire a informației necesare.
Lectura sau cititul este un proces cognitiv complex cu scopul de a construi sau de a deriva sens și înțelegere. Lectura dezvoltă limbajul, este folosită pentru comunicare, în schimbul de informații și idei. Interacțiunea dintre text și cititor îl poziționează pe ultimul din punct de vedere cultural și social. În plus, cititul necesită creativitate și analiză critică.
Lectura nu are reguli concrete. Ea permite cititorilor să își creeze propriile interpretări. Procesul de interpretare permite o exploatare profundă a textelor citite. De asemenea rezultă o integrare a cuvintelor pe care le-am citit într-o schemă de cunoștințe acumulate.
Prin carte, lectură, cunoaștere și informație de calitate societatea poate fi schimbată spre bine. Tehnologiile moderne sunt foarte importante și pot contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, dar numai în condițiile în care sunt utilizate adecvat și la necesitate.
De aceea nu trebuie să scăpăm din vizor cartea, lectura și informația de calitate. Mai ales, în aceste timpuri, când se crede (eronat) că internetul și calculatorul pot înlocui cartea și lectura.
Calea spre cunoaștere și dezvoltare trece prin lectură și cu cât mai greu este bagajul de cunoștințe adunat în rezultatul lecturii, cu atât mai largi sunt orizonturile pe care o persoană le poate cuprinde.
Prin lectură se transmite memoria colectivă a omenirii (la moldoveni e încă foarte slabă) de aici și marea apreciere, de care cartea și lectura s-au bucurat de la începuturi.
Lectura își are rostul la fiecare etapă a devenirii omului, începând din familie, grădiniță, școală, continuând la universitate, locul de muncă etc. Anume astăzi societatea are nevoie de mai multă lectură.
Fizic, lectura este importantă, deoarece dezvoltă mintea, un mușchi, care necesită exercițiu. „Cititul este pentru mine la fel ca și exercițiile fizice pentru corp”, exprimă gândul scriitorul francez Michel Tournier.
Citirea este modul în care descoperim lucruri noi. Cărțile, revistele și chiar internetul sunt instrumente de învățare, care necesită și abilitatea de a citi, a înțelege cele citite. O persoană, care citește, se poate educa în orice domeniu de activitate în care este interesat. Citirea dezvoltă imaginația, dezvoltă partea creativă a oamenilor. De asemenea, să nu uităm, cuvintele scrise și vorbite – reprezintă piatra de temelie a vieții noastre.
Gânduri nemuritoare despre rolul lecturii și al cunoașterii în devenirea lor au lăsat Seneca, Einstein, Confucius, Eminescu, Goethe, Borges și mulți alții. Îl putem invoca în acest context pe Seneca cu afirmația „Literatura se face prin cultură, iar cultura prin cultură”, ajungând la Luis Borges, care afirmă că „O carte te trimite la alte cărți și toate împreună formează baza trainică a culturii noastre”.
După lectura cărților te poți alege cu o altă viziune asupra trecutului și asupra viitorului, cu un alt orizont. Lucrările amintite mai sus, au fost izvoare adânci de cunoștințe, benefice în egală măsură și scriitorului și cititorului – Dorian Furtună „…este bine, când ai acumulat și ai asimilat pentru tine, împărtășești și altora. Așa devii un izvor de cunoștințe”.
Pentru Vladimir Beșleagă „Lectura a fost o modalitate de a ieși din cadrul îngust al familiei, al comunității rurale și de a descoperi lumea cea mare”.
Cartea e un adevăr incontestabil, este un sprijin. Ea ne ajută să înțelegem și să pătrundem în tainele lumii, a universului mare. Cartea citită ne face să fim mai buni, ne ajută să trecem mai ușor peste greutățile vieții (destul de numeroase), într-un cuvânt: ne întărește.
Lectura este recunoscută ca cea mai importantă modalitate, pe care omul modern o are pentru a se educa pentru a fi capabil să ia decizii, ea oferă șanse egale pentru cunoaștere și dezvoltare – esența existenței conștiinței umane.
Concluzionând cele scrise, ne putem determina prin următoarea frază: „Lectura e singura terapie, de care au nevoie toți oamenii” și punctum. Încurajați prin exemplul propriu copiii să citească cât mai mult!