Am văzut cum mulți iau în derâdere recomandările oficialilor de la Ministerul Mediului, privind economisirea apei. Trist, într-o țară funcțională mesajul autorităților trebuie respectat și luat în serios.
Situația chiar este critică, iar ministerul la modul serios se gândește la ideea de a întrerupe furnizarea apei în anumite intervalei orare. În sate s-a ajuns la situația că oamenii nu au unde își adăpa animalele. Apa în fântâni se poate observa cu ochiul liber cum scade. La fel și în lacurile din localități se poate vedea după stufăriș cum a scăzut considerabil nivelul ei.
Va deveni oare apa un lux? Agricultura deja este o afacere riscantă, lumea se gândește la modul serios dacă se mai merită să prelucreze pământul pe care îl are.
Anul acesta un amic de-al meu s-a întors de peste hotare și a investit în agricultură, o veche afacere de a familiei lui care a încercat să o continue. S-a pomenit că profiturile nici pe departe nu acoperă investițiile făcute.
Colac peste pupăză, acum iar trebuie să cheltuie bani pentru a răsturna porumbul, care din cauza secetei nu s-a dezvoltat. Trebuie să pregătească terenul pentru noul an de recoltă, o lucrare necesară și costisitoare la prețurile de azi. Întrebarea este: oare se merită? Oare la anul va ploua?
Să ne întoarcem la recomandările făcute de autorități. Noi ca și popor chiar suntem destui de risipitori. Mesele de la nunți rămân arhipline după finalizarea evenimentului. Așa am fost educați, mereu, am avut apă și hrană din belșug. Totuși, acum trăim vremuri grele și chiar trebuie să ne învățăm să economisim. Din cauza secetei din ultimele săptămâni, debitul râului Nistru a scăzut cu peste 60%. Un filmuleț destul de viral a apărut zilele astea cu râul Botna, un afluent al Nistrului. Gata, acesta nu mai este, a secat de tot.
Cu ușurință putem identifica o mulțime de astfel de cazuri cu râulețe secate și în Ungheni. Subiectul apei este unul delicat, despre el trebuie să se comunice la cel mai înalt nivel. Iar recomandările sunt și ele gândite în interesul și beneficiul nostru, prin urmare trebuie să ținem cont de ele. Nu prea avem precipitații de aceea trebuie să ne gândim și la campanii serioase de împădurire. Poate încercăm să menținem pădurile pe care le mai avem. Analizând numărul mare de cereri depuse în primării de către oamenii care vor să beneficieze de lemne la preț de stat. Ne dăm seama că, pentru a da aviz pozitiv la toate aceste cereri avem nevoie de multă pădure. O soluție este să investim și mai mult în energia regenerabilă.