În perioada 19 iunie – 07 iulie, în cadrul Gimnaziului Cetireni, s-a desfășurat o tabără de vară, pentru copii de diferite vârste. Evenimentul s-a produs în cadrul proiectului „Toleranța oferă șansa. Diminuarea fenomenului de bullying în Gimnaziul Cetireni”, care a fost realizat grație AO „Viitorul începe azi”, implementat în cadrul Programului de granturi al Proiectului „Împreună pentru o educație de calitate” , implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) cu suportul financiar al Liectenshtein Development Service (LED).
Pentru trei săptămâni, copiii din Gimnaziul Cetireni, din satele Unțești, Florițoaia Veche, orașele Ungheni și Chișinău, potrivit spuselor directoarei, Elena Gorincioi, au fost chiar și copii din Franța, au participat la Tabăra de vară cu denumirea „Ambasadorii siguranței”. Această inițiativă a avut ca scop dezvoltarea abilităților de relaționare, comunicare și prevenire a bullyingului în rândul elevilor.
Activitățile interactive și jocurile de socializare au încurajat copiii să-și dezvolte abilități precum susținerea unui discurs în public, improvizația, creativitatea, conștientizarea și reacționarea la diferite situații și forme de bullying. În fiecare săptămână, copiii s-au bucurat de activitatea preferată, Flashmob – o acțiune de socializare care a contribuit la distrugerea stereotipurilor și a promovat distracția într-un mod pozitiv.
Proiectul „Toleranța oferă șansa. Diminuarea fenomenului de bullying în Gimnaziul Cetireni” a avut un impact semnificativ asupra participanților, contribuind la crearea unui mediu școlar sigur și prietenos. Elevii au învățat să-și exprime opinia, să se respecte reciproc și să promoveze valorile de toleranță și respect.
Această inițiativă a fost și un exemplu remarcabil al colaborării între organizațiile non-guvernamentale, instituțiile de învățământ, autorități publice locale și biserică pentru promovarea unei educații de calitate și prevenirea bullyingului în rândul tinerilor. Prin astfel de proiecte, comunitatea se implică activ în crearea unui mediu sigur și stimulant pentru copii și tineri.
„Această experiență complexă a proiectului a generat nu doar o conștientizare a fenomenului de bullying și a impactului său asupra victimelor, ci și o schimbare structurală în cadrul Gimnaziului Cetireni”, ne-a declarant Elena Gorincioi, directoarea Gimnaziului Cetireni. În cadrul instituției de învățământ a fost amenajat și dotat un centru de consiliere, oferind un mediu propice pentru ca învățătorii să poată avea discuții cu elevii într-un cadru mai deschis și mai prietenos decât cel al sălilor de clasă, permițându-le să discute într-un mediu mai lejer și să găsească soluții și să sprijine în situațiile dificile.
Prin această abordare comprehensivă, proiectul depășește limita simplului eveniment sau atelier despre bullying și se concentrează pe construirea unei culturi de toleranță și respect în școală. Faptul că participanții provin din diferite medii și sunt implicați în diverse activități interactive și jocuri de socializare adaugă o dimensiune complexă a proiectului, generând o înțelegere mai profundă a impactului bullying-ului și a importanței promovării relațiilor sănătoase între elevi.