Acum ne-am luminat cu toții, am ascultat mult, am citit multe pe Internet, am înțeles totul și ne descurcăm în multe. Am auzit recent că majoritatea cetățenilor (peste 75%) consideră că reformele efectuate în țara noastră sunt ineficiente. Și acestea nu sunt doar cifre luate din pod, ci date dintr-un sondaj sociologic prezentat de o oarecare asociație.
Aș dori să știu și în ce scop se desfășoară aceste sondaje. Cred că doar pentru a ne influența opinia, pentru a o forma, așa cum ar spune aceiași experți implicați în sondaje. Deși, probabil, mi-am călcat pe inimă, pentru că unele cifre te dau gata. Cum să nu te apuce disperarea dacă aproape o treime din populația țării nu este mulțumită de starea de lucruri. 66 din o sută de persoane se atribuie la categoriile cu venituri mici și foarte mici. În acest sens, aș dori să știu câți bani sunt cheltuiți pentru aceste sondaje? Sau sunt tot felul de asociații care irosesc bani din Occident, în cadrul unor proiecte șmechere? Mulțumim lor, căci le permit multora să trăiască cât se poate de confortabil.
Dacă vorbim despre reforme, pentru mine aceste reforme sunt doar discuții și nimic mai mult. Ni se spunea că la început va fi dificil, iar după aceea viața noastră va fi ca în poveste. Desigur, a fost greu. Nu știu, din cauza reformelor sau din cauza administrării nepricepute a țării, pentru că fiecare guvern, parlament a venit, a învățat din greșelile sale, apoi erau luați de valul vremii, revoluției și nemulțumirii cetățenilor. În locul lor au venit alții, au rostit cuvinte frumoase, au promis reforme, părea să le implementeze, dar nimic nu s-a schimbat. Poate de aceea că la schimbarea locului termenilor suma nu se schimbă. Nu știu cum cele 75% au evaluat ineficiența reformelor, de exemplu, eu cred că nici nu au fost.
Dacă faptul că închiderea școlilor-internat, școlilor pentru copiii cu nevoi educaționale speciale, a școlilor medii, a grădinițelor, spitalelor și punctelor medicale, a oficiilor poștale, distrugerea întreprinderilor, plecarea multor dintre concetățenii noștri e un rezultat al reformelor, atunci cine are nevoie de ele? Și dacă nu sunt de vină reformele, cine e?
Acestor sondaje vreau să le mulțumesc pentru cifra că puțin mai mult de jumătate (nu este suficient, desigur) dintre cetățeni sunt mândri de a fi cetățeni ai Republicii Moldova. Adăugați la aceasta încă un vot. Al meu.