Tempourile grăbite ale vieții de astăzi ne rezervă puțin timp pentru a medita cum ne alimentăm, ce produse consumăm, sunt ele sănătoase sau nu? Etichetele atrăgătoare de pe ambalajele produselor alimentare parcă ne îndeamnă să le încercăm, să le savurăm, mai puțin interesându-ne de proveniența lor. Puțini din noi își pun întrebarea, care o fi impactul acestor alimente asupra sănătății noastre. Ne-am cam îndepărtat de principiile unei alimentații sănătoase, deoarece e mai preferabil un prânz sau o cină la un fast food cu hamburgheri, cartofi prăjiți, sosuri, sucuri carbogazoase și altele, pretins a fi făcute din fructe și alți componenți naturali, în realitate cu arome și coloranți.
Asistând la o lecție publică on-line cu bibliotecarii din țară, desfășurată de doi activiști publici de la noi, ce fac parte dintr-o asociație consumeristă, încadrați într-un proiect susținut de Uniunea Europeană, am aflat unele lucruri, deloc îmbucurătoare la capitolul unor produse alimentare pe care le consumăm. Studiind problema mai aprofundat, aceștia au menționat cum este monitorizată situația la capitolul siguranță alimentară în Uniunea Europeană și respectiv în țară la noi. În acest aspect, formatorii au menționat faptul că pentru a cunoaște componența unui produs sau altul, pe eticheta lui trebuie să fie indicate un șir de mențiuni, care trebuie să ne reda tabloul clar al componenței produsului. Se părea că e foarte dificil să poți face o alegere corectă a alimentelor, când eticheta fiecărui produs alimentar conține o listă lungă de ingrediente scrisă cu litere minuscule și nedeslușite. „Ar fi posibil acest lucru dacă cetățenii ar cunoaște care sunt aditivii periculoși pentru sănătate, dacă aceștia ar fi informați. Lipsa de informare în acest aspect, necunoașterea ne face să le consumăm în continuare”, au specificat formatorii.
Potrivit lor, pentru a avea o claritate în aspect de siguranță alimentară ar fi necesar ca să fie elaborate politici eficiente din partea statului, iar consumatorul să fie prudent și să facă alegerea corectă în ceea ce consumă.
Produsele de patiserie pentru copii, înghețată și alte dulciuri conțin un număr impunător de aditivi, care conferă alimentelor culoare, gust și savoare. Potrivit acestor experți, în prezent industria agroalimentară își orientează activitatea mai mult spre profit și mai puțin pe impactul asupra sănătății publice. În ultimă instanță, conform afirmațiilor moderatorilor, omul de rând plătește dublu, pentru produse neconforme iar mai apoi pentru medicamente pentru ași redresa sănătatea. Cum ne alimentăm, de fapt e decizia fiecăruia din noi, în același timp să nu uităm că: „Suntem ceea ce mâncăm, ceea ce gândim”.