În timpul discuţiei cu un primar din raionul Ungheni am aflat că apeductul care trebuia să aprovizioneze (ce-i drept, nu se ştie când) cu apă 12000 de locuitori din 12 localităţi nu va fi în stare să facă acest lucru. De ce? Mi s-a explicat că, cică, ţeava care captează apa din Prut se află prea sus şi atunci când scade nivelul apei, aşa ca acum, încep probleme legate de alimentarea cu apă. Să fie adevărat?
Constantin Fuior, şeful secţiei drumuri şi gospodărie comunală a raionului Ungheni, a menţionat că acum nivelul apei în râul Prut e jos ca niciodată şi într-adevăr pompele nu pot fi puse în funcţiune. În plus, noul apeduct de aprovizionare cu apă a 12 localităţi din raion ar fi instalat la vechea staţie de pompare care dă apă pentru irigaţie. Dânsul crede că ea a fost construită în anii ‘60-70 ai secolului trecut. Nu s-a întâmplat şi de data aceasta că am prins turetcile de piele de nişte tălpi de ciupici roase? Potrivit interlocutorului, problema totuşi constă în faptul că nici n-au putut presupune că va fi o asemenea secetă. Dacă nu vor cădea ploi, spune el, poate rămâne fără apă şi oraşul Ungheni. Vedeţi, staţia electrică de la Costeşti , în loc de 120-160 metri cubi de apă pe secundă, varsă 16. În acelaşi timp, s-ar vorbi despre căutarea fondurilor pentru reconstrucţia acestei staţii şi instalarea pompelor la o adâncime mai mare.
Vicepreşedintele raionului, Alexandru Brânză, de asemenea consideră că problema a apărut din cauza nivelului scăzut de apă în Prut. Din acest motiv nu pot testa apeductul nou. S-ar fi adresat chiar şi conducerii staţiei electrice Costeşti în privinţa evacuării suplimentare a apei, dar nu au primit niciun răspuns. Niciodată nu au fost asemenea probleme cu apa. Când s-a construit apeductul, posibil, nu s-a luat în vedere faptul că nivelul apei în râu ar putea scădea drastic. Staţia de pompare e veche, dar la noi, a menţionat vicepreşedintele, totul e vechi, inclusiv o parte a apeductului. Nivelul redus de apă în râu nu e doar problema raionului Ungheni, ci a întregii ţări, doar nu numai noi bem apă din Prut.
În ce priveşte oraşul Ungheni, directorul ÎM „Apă-Canal”, Petru Scutaru, ne-a liniştit. Potrivit lui, cele două pompe tip ciupercă se află acum la adâncimea de 1,5 şi 1,3 metri şi debitul de apă din Prut e unul şi acelaşi a doua lună. Pentru a se feri de aşa ceva, se poate de construit o plută specială pe care se instalează pompa, însă ar fi nevoie de 1 mln. 200 mii lei. Dânsul speră că până la primăvară nu se va întâmpla nimic neprevăzut, apoi vor putea conta pe topirea zăpezii în Carpaţi.
Ce-i drept, acum ne tot frământă chestiunea privind „tureatca” nouă şi talpa roasă. De ce a fost luată această decizie?