Douăzeci de cai, dintre care cinci de la Şcoala de hipism din Ungheni şi alţi cincisprezece de la şcoli similare din ţară (Bălți și Chișinău), şi-au dovedit curajul, abilităţile, măiestria, eleganţa în faţa a sute de ungheneni sâmbăta trecută pe terenul școlii din Ungheni. Unul din organizatorii activi ai turneului, Ion Poia, membru JCI Ungheni (Junior Chamber International/ Camera Internațională a Tinerilor Antreprenori), ne-a spus că evenimentul, în opinia sa, a fost unul de anvergură.
Călăreții au luptat pentru cupa “Iacob Ciachir”, care s-a desfăşurat într-o primă ediţie. Iniţiativa aparţine JCI Ungheni. Vasile Grosu, președintele acestei organizației, a declarat că tinerii antreprenori susțin renașterea hipismului în Ungheni, anterior aici a fost organizat un alt eveniment – cursuri de inițiere în hipism, când s-a perceput o taxă de participare (100 lei) și banii care au fost colectați ulterior au fost donați pentru procurarea hranei celor câțiva cai care au rămas la ferma vestită cândva în toată fosta Uniune Sovietică.
„Este un gen de sport care a fost foarte popular aici. Chiar eu, spre exemplu, în urmă cu 30 de ani am asistat la Campionatul Uniunii Sovietice și acum am mândria, în calitate de președinte JCI Ungheni, să organizăm un asemenea eveniment. Cupa am denumit-o „Iacob Ciachir”, fiindcă acest om a făcut foarte mult pentru orașul Ungheni, pentru cartierul Dănuțeni și pentru satele din împrejurimi”, a mai menționat președintele Vasile Grosu.
Iurie Vrabie, directorul SRL „Prog-Agroter”, este și unul dintre sponsori, dar și elev, așa cum s-a exprimat, al lui Iacob Ciachir. Dânsul și-a exprimat admirația față de inițiativa celor de la JCI Ungheni. El a reiterat faptul că ferma de cai a fost înființată la propunerea lui Iacob Ciachir. „În 1967 sau 1968, ea a fost dată în exploatare, iar în anii 70 deja se organiza primul concurs unional de hipism la noi în Moldova. Noi, când am transmis ferma din gestiunea fostului sovhoz ”Prut” la Ministerul Agriculturii, aici erau peste 120 de cai, inclusiv de rasă pură engleză. Exista și o tradiție sau, mai bine zis, era pusă la punct evidența cine au fost părinții lor timp de aproape 300 de ani. Exemplific prin aceste cifre ca să înțelegeți cât lucru s-a depus ca să ajungă ferma la acel nivel, dar astăzi avem ceea ce avem”, a specificat Iurie Vrabie.
Câștigători ai primei ediții ai competiției sunt: „Clas deschis” – Antonina Șerbaniuc (locul I), Stanislav Andrușca (locurile II și III, el a participat cu cai diferiți); „Copii” – Ecaterina Echim, Victoria Corcimaru, Tatiana Osmolet; „Cadeți” – Elena Tuceac, Cleopatra Pavlovschi și Anastasia Tuceac.
Cupa „Iacob Ciachir” a fost organizată de JCI Ungheni în parteneriat cu Școala Republicană specializată de hipism și pentatlon modern, iar ziarul „Unghiul” a fost partener media al evenimentului.