Un vechi dicton spune că speranța moare ultima, atunci când sunt epuizate toate mijloacele de a reuși în rezolvarea unei probleme. Nici unul dintre noi nu s-a trezit vreodată gândindu-se astfel că s-ar putea să am o zi teribilă astăzi. Fiecare din noi își face planuri pentru o următoare zi, gândindu-se doar la lucruri pozitive.
Nefericirea face uneori să ne confruntăm cu lucruri imprevizibile care ne dă viața peste cap. În același mod, la sigur s-au gândit și vecinii noștri din Ucraina, în dimineața zilei de 24 februarie 2022, atunci când năpasta a venit pe neașteptate.
De doi ani de când s-a început războiul în Ucraina ne este dat să urmărim știrile triste din mass-media sau internet, scene cutremurătoare, provocate de acest război.
Este greu să concepem faptul că în zilele noastre la hotar cu țara noastră mor copii nevinovați, bătrâni, tineri, animale, se distrug case și infrastructuri. Unii din noi privim aceste nenorociri ca simpli spectatori, alții se implică cu ce pot pentru a-i susține pe cei care nici nu au bănuit că li se poate întâmpla asemene nenorociri.
Deși e în firea omului să trăiască mereu cu speranță și încredere în ziua de mâine, apare întrebarea cum ne putem păstra speranța într-o lume atât de tulburătoare? Aflându-se în rol de spectatori și uneori în rol de mesageri ai carității, unii ar zice: „Ne-am cam obosit de acest război”, dar când stai și meditezi, ai vrea să-i contrazici: „Cum am putea obosi de nenorocirea altora, atâta timp cât suntem bine în casa noastră și ne vedem de viață. Stăm așa cu dor de zile cu soare și vești frumoase, sperând că totuși ne vom apropia de acea zi când poate va triumfa rațiunea celor veniți cu gând rău asupra unui popor nevinovat.
Până mai una alta ne ținem vigilența trează, pentru a trăi și retrăi împreună cu vecinii de la hotar, zilele grele și imprevizibile.
Speranța, însă e totuși o forță reală, de aceea nu trebuie s-o pierdem, să mizăm că binele va învinge pentru ca răul să nu ne sufle în spate. Să credem în ea, s-o ocrotim, să n-o lăsăm să moară, luând în calcul că toți oamenii sunt trecători, însă nu toți trecătorii sunt oameni.