Activitatea politică într-o societate se realizează nu numai prin intermediul statului, al instituțiilor și organismelor ce țin de acesta, ci și printr-o vastă și complexă rețea de organizații și instituții extrastatale.
Dintre acestea, cele mai vechi și importante sunt partidele politice. Existența lor, a partidismului ca fenomen politic, reprezintă un element esențial al vieții democratice. Democrația începe și există numai o dată cu apariția și dezvoltarea partidismului politic.
Noțiunea de partid are o vechime milenară, ea derivă în societățile moderne prin latinescul „pars-partis” și desemnează, o grupare de oameni constituită în mod voluntar, animați de aceleași idei, concepții, interese, scopuri, care acționează în comun în baza unui program și în vederea realizării lui.
În societatea modernă partidele politice s-au impus ca realități incontestabile. Procesul apariției lor trebuie privit în strânsă corelație cu apariția și dezvoltarea parlamentarismului, deci cu ideea de reprezentare în viața publică. Evoluția lor, de la apariția lor și până în prezent, poate fi considerată spectaculoasă. Având ca punct de plecare considerarea partidelor ca reprezentând grupuri, clase, ideologii, s-a ajuns uneori până la aprecierea că partidele întruchipează statul, națiunea.
Astăzi, mai mult ca oricând, partidele politice își merită astfel de caracteristici: „de motor al vieții politice”, lipsa „unei elite politice”, sau „un rău necesar”ș.a. În sensul celor expuse mai sus, putem considera că partidele politice ca instituții politice sunt componentele de bază ale unei societăți democratice.
În continuare vom încerca să privim tabloul respectiv în Republica Moldova, cu o democrație „doi pași înainte și unul înapoi”. Ultimele date arată că numărul de cetățeni cu drept de vot ajung la 2,7 milioane, iar numărul de partide politice în jur de 70. În statele cu o democrație veritabilă sunt 3-5 partide cu un suport social determinat și cu mult mai numeros. După 30 de ani de la independență și cu un teritoriu ocupat în stânga Nistrului, R. Moldova nu dispune de o industrie largă, nici de agricultură performantă sau de un turism atractiv. Mai adăugăm migrația consistentă a celor capabili de a orienta societatea spre calea europeană. De aceea putem conchide, că în R. Moldova nu există clase, grupuri mari sociale pentru amplificarea partidelor adevărate, cu viziuni strict politice. Conglomeratul partidelor politice, derutează electoratul rămas acasă. În ultimii cinci ani au apărut instantaneu un șir de așa-numite partide cu fel de fel de denumiri contradictorii menirii lor: de alternativă, de coaliție, de consolidare, de schimbare, de salvare, de regionalizare… dar nici unul în afara pasiunii de a critica la adresa guvernării – nu prezintă. Partidul „Acasă”, dar liderul ei e la Londra, „Bugeacul nostru”, pe pământ moldovenesc. Recent a mai apărut încă unul, declarat de centru-dreapta. În pofida faptului real, unde majoritatea electoratului din R. Moldova este încă de stânga (cauzele expuse mai sus). Pentru ei statul este obligat să le rezolve toate necesitățile social-economice. La moment statul este întruchipat în persoana președintelui Maia Sandu.
Ce înseamnă de centru? Este o iluzie, o manipulare cu electoratul. În spectrul politic moldovenesc a mai avut un așa partid, de la început se declara de centru-stânga, pe parcurs devenise de centru-dreapta (PD).
În timpul revoluției burgheze din Franța (sec.XVIII) între „girondiniimajoritari” și „iacobinii revoluționari” exista o grupare de centru numiți „mlaștina”. În acest spațiu dintre Prut și Nistru urmează a fi create premise de creștere a electoratului de dreapta independent de asigurări totale din partea statului. Astfel de partide apărute la comandă, nu pot asigura un viitor acestui meleag, ele apar pe ecranele televizoarelor numai în preajma alegerilor. Nu se cunosc programele lor, nu se cunosc fruntașii acestor partide, cel mai mult partidul este întruchipat prin autoproclamatul lor lider. Partidele au menirea de a se ocupa și de educația electoratului, a prezenta concepte noi de dezvoltare a națiunii. Interesele de partid și personale trebuie să dispară, odată ajunși la guvernare. Să ne informăm din mai multe surse și să dăm suport acelui partid, care se gândește și acționează pentru Țară, nu pentru putere și privilegii.