Grădinița de copii „Andrieș”, săptămâna trecută, a fost gazda celei de-a doua consultări publice, organizate de către echipa redacțională a ziarului „Unghiul” în parteneriat cu Primăria orașului Ungheni. Activitatea este parte componentă a proiectului implementat de către Asociația Presei Independente în cadrul campaniei „Cere socoteală pentru banii publici” cu suportul financiar al Ambasadei Britanice la Chișinău.
La prima consultare publică la întrebările cetățenilor a răspuns viceprimarul Cristofor Codreanu, responsabil pe probleme în construcții, funciare și urbanism, iar de data aceasta față în față cu orășenii a fost viceprimarul Eduard Balan, responsabil pe domeniul social. Fiind motivați să participe la această consultare, toți cetățenii au venit cu tema de acasă făcută: au pus întrebări, iar la cele care au ținut de domeniul social au primit și răspunsuri. La întrebările care nu țin de competența lui, viceprimarul a dat asigurări că vor fi transmise responsabililor de domenii.
Cu lecția pregătită a venit și viceprimarul, care a prezentat o informație detaliată despre priorităţile primăriei privind proiectele de investiţii capitale în domeniul social pentru următorii ani. Dânsul a menționat că în ultimii ani au fost implementate proiecte în sumă totală de peste 100 mln. lei. Aici s-a referit și la reparații capitale pe exterior în majoritatea instituțiilor școlare și preșcolare, și la construcția centralelor termice autonome, termoizolarea clădirilor de menire socială, dar și la amenajarea terenurile de joacă și a scuarelor. În următorii doi ani prioritară pentru primărie va fi construcția centralelor de încălzire autonomă în fiecare instituție de învățământ, ceea ce va contribui la reducerea costurilor de întreținere, dar și la crearea nivelului de confort dorit. Cetățenilor li s-a vorbit și despre faptul că în cel mai scurt timp în oraș va fi deschisă o nouă grădiniță „Albinuța”, cu 13 grupe de copii, în fosta școală primară „Alexei Mateevici”. La fel, dânsul a anunțat unele cifre din bugetul anual al primăriei, care pare a fi destul de mare – circa 60 mln. lei – și în același timp nu permite și nici nu presupune investiții capitale. Aceasta ar însemna că toate proiectele ambițioase care se regăsesc atât în strategia socio-economică de dezvoltare a orașului pentru anii 2014-2020, dar și în Agenda Locală 21, pot fi implementate doar cu ajutorul finanțatorilor locali și din exterior.
Cetățenii au dorit să primească răspunsuri și la alte întrebări. De exemplu: când în localitate va fi un veceu public, de ce nu există o parcare în preajma pieței centrale, când va fi creat sistemul de iluminat public în cartierul Ungheni-Deal? Locuitorii doresc să fie amenajate terenuri de joacă în mai multe curți ale blocurilor de locuit în diferite cartiere ale orașului, etc. De notat că cetățenii au cerut ca autoritățile locale să găsească un mecanism de disciplinare a locuitorilor din suburbiile orașului care și-au lăsat în paragină terenurile aflate în posesie mai bine de zece ani.
Totodată, în timpul discuțiilor, participanții au avut ocazia să noteze idei de noi proiecte care sperăm că se vor regăsi în portofoliul de idei al primăriei pentru următorii ani. „Este o inițiativă bună acest dialog deschis între autorități și cetățeni. Vrem să îl invităm pe viceprimar și în cartierul nostru, Ungheni- Deal, pentru că și aici sunt multe probleme de rezolvat”, a spus la final una dintre participante, Nina Șișcanu. Precizăm că în curând propunerile cetățenilor făcute în cadrul acestor dezbateri publice vor ajunge pe masa autorităților locale.