Recent, producătorii agricoli şi specialiştii Direcţiei Agricultură şi Industrie Alimentară (DAIA) s-au întrunit în şedinţă, în cadrul căreia s-au anunţat informaţia despre suprafeţele însămânţate, bonitatea terenurilor, relief, culturi şi suprafeţe. Potrivit lui Viorel Scutaru, şeful DAIA programul de producere pentru anul 2015, precum şi a suprafeţelor însămânţate arată în felul următor arată în felul următor: 225 ha de orz de primăvară, 12 ha de ovăz, 11792 ha porumb boabe, 36 ha fasole, 24 ha mazăre, 571 ha sfeclă de zahăr, 8674 ha floarea soarelui, 496 ha de soia, 71 ha de cartofi, totalul de legume constituie 775 ha.
Cu privire la terenurile agricole însămânţate cu culturi de toamnă, Viorel Scutaru a afirmat că acestea constituie: 9334 ha de grâu, 646 ha de orz şi 224 rapiţă. Agricultorii însă afirm ă că seceta din toamna anului 2014 le-a dat bătăi de cap, grâul a fost însămânţat mai târziu şi din această cauză nu a reuşit să înfrăţească. Din aceste considerente e necesară aplicarea hranei suplimentare, doar că şi aceasta nu a fost efectuată, din cauza condiţiilor climaterice care nu sunt prielnice. Bucură însă faptul că solul are o umiditate de 100%.
Producătorii agricoli au afirmat că la moment toată activitatea lor este concentrală pentru a îndeplini calitativ lucrările d eprimăvară. Aşadar, a fost conservată umiditatea în sol, pregătit patul germinativ pe o suprafaţă totală de 18450 ha. Sunt semănate 6 ha de orz de primăvară, 130 ha de floarea soarelui. Specialiştii din cadrul DAIA afirmă că mazărea nu a fost însămânţată din cauza stocului care nu a fost vândut.
La capitolul asigurare cu material semincer, fertilizanţi şi motorină, circa 80 la sută din producătorii agricoli au fost aprovizionaţi deja. Totuşi, din spusele agricultorilor, depreceierea leului faţă de valută străină este o povară financiară mare, deoarece şi preţurile s-au majorat considerabil. De exemplu, o tonă de îngrăşăminte, în toamna anului 2014 costa 5500 lei, acum a depăşit 10 mii de lei. Totodată şi intenţiile de majorare a Taxei pe Valoare Adăugată pentru culturile de câmp de la 8% la 20% nu inspiră încredere pentru agenţii economici din agricultură că vor finaliza cu succes anul agricol 2014-2015.