Economia raionului Ungheni se bazează în mare parte pe domeniul agricol. Luând în calcul verile secetoase din ultimii ani și sistemele de irigare deteriorate, agricultura are mult de suferit. Ce este de făcut pentru a salva ce a mai rămas din această infrastructură? Această întrebare și-au pus-o atât agenții economici, cât și reprezentanții de la Agenția ”Apele Moldovei” în cadrul unei întâlniri de informare în vederea creării asociațiilor utilizatorilor de apă în teritoriu.
Victor Cibotari, șeful Direcției hidroameliorație, monitorizare și supraveghere de la agenție, a menționat necesitatea creării asociațiilor respective în scopul reabilitării și menținerii sistemelor de irigare, procedură stipulată în Legea ”Cu privire la Asociația Utilizatorilor de Apă pentru irigare” din 2011. „La moment în republică sunt 12 asemenea asociații, care gestionează sistemele de irigare, 10 din ele au fost fondate cu banii Guvernului SUA, dintre care una este cea de la Blindești, raionul Ungheni. Odată creată, asociației îi vor putea fi transmise sistemele de irigare în comodat pe un termen de 30 de ani”, a menționat funcționarul.
Această idee li s-a părut oportună responsabililor de domeniul agricol. ”Noi înțelegem că ”Apele Moldovei” ne vin în ajutor prin promovarea unei asemenea proceduri, însă sistemele de irigare din raion sunt într-o stare deplorabilă”, a spus șeful Direcției Agricultură și Alimentație, Viorel Scutaru.
”Din toate sistemele de irigare de care dispunem doar 2 funcționează și acelea după reabilitare cu ajutorul investițiilor. Sistemele vechi au fost distribuite cotașilor, care au smuls hidranții și tot ce a fost bun, țevile predate la fier vechi. Eu mă tem că Moldova noastră se va transforma într-un câmp de tranșee, cum a fost în anii 2000-2008. În ce privește canalele principale, unele dintre acestea încă mai sunt bune. Agenții economici din zonă care vor trebui să se asocieze vor fi capabili să le întrețină? Eu mă îndoiesc, căci cheltuielile sunt mari. Reabilitarea sistemelor din banii oamenilor nu este un lucru real. Eu le-am spus altă dată celor de la conducerea de sus că dacă cel puțin pentru două sisteme de irigare anual se alocau bani fiecărui raion, în zece ani erau reabilitate toate sistemele de irigare din țară. În caz contrar, dacă problema nu va fi rezolvată, vom avea legume doar din Turcia și alte părți”, a menționat Valeriu Jalbă, șeful Întreprinderii de Stat ”Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Ungheni”.
Nu s-au dovedit a fi încântați de crearea asociațiilor utilizatorilor de apă nici unii agenți economici. ”Din păcate, ceea ce se propune este o povară suplimentară pentru întreprinderile din agricultură, deoarece acestea nu se află într-o situație economică atât de bună. Dacă stațiile de pompare de la Valea Mare ar fi într-o stare bună și ar fi existat sistemul de irigare, adică traseul de la Prut până la sistemul de pompare, se putea de fondat o asociație. De acolo însă noi nu avem ce lua. Ele sunt din anul 70 și mai înainte, se află într-o stare deplorabilă, nici pompele, nici alt utilaj nu corespunde cerințelor de astăzi. Ce să luăm? Doar fier vechi, niște clădiri ce sunt ruinate. Să începem a le reabilita? Noi nu avem acești bani. Dacă ar fi fost reparate aceste stații, ni le propuneau în stare bună și ne spuneau: iată ce a făcut statul, iar mai departe făceți-vă voi sistemul de irigare, duceți apa la câmp și începeți a iriga. Eu nu văd să se miște acest lucru. Poate undeva să se rezolve problema, dar la Valea Mare noi nu vom risca. Acolo e necesar de investit milioane. Eu credeam că, după cum s-a pornit reabilitarea sistemelor de irigare cu ajutorul Programului ”Compact” și al statului, lucrurile vor merge spre bine, dar așa nu văd ieșire din situație”, iată ce spune Iurie Vrabie, directorul SRL ”Prog-Agroter” din Valea Mare.