Temperaturile ridicate nu numai că ne scoate din case pentru plimbări în natură, dar ne mai și rezervează surprize neplăcute. Anume acum e sezonul căpușelor, care prin mușcătura lor pot provoca o serie de boli grave Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia hemoragică(boală infecțioasă rară cauzată de către bacteria Francisella tularensis. Simptomele și semnele acestei boli: febra, ulcerații cutanate și creșterea în volum a ganglionilor limfatici (limfadenopatie), etc.
Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că anual se înregistrează la nivel național 100-150 cazuri de boala Lyme, 2-7 cazuri de febra Q, și chiar cazuri unice de Tularemie. Câteodată, tularemia poate evolua cu o formă de pneumonie), constatate ca boli din grupa bolilor extrem de periculoase. Potrivit lui Nicolae Deliu, șef Secție Promovare a Sănătății din cadrul Direcției Centrul de Sănătate Publică Ungheni (DCSP), în raionul Ungheni asemenea boli nu au fost înregistrate, evoluția lor epidemiologică de manifestare este monitorizată la toate componentele prevăzute de documentele în vigoare de către Secția Bolilor transmisibile și Urgențele de Sănătate Publică ale DCSP Ungheni și Secția de Boli Infecțioase ale Spitalului Raional Ungheni.
Igor Chiriac, medic traumatolog din cadrul Secției de asistență medicală de ambulator și spitalicească al Spitalului Raional ne-a informat, că asistența de ambulator și spitalicească solicitată în cazul mușcăturilor accidentale produse de vectorii notificați se îndeplinesc permanent și doar în această secție specializată. Acesta ne-a mai precizat, că toate cazurile sunt înregistrate și monitorizate.
Potrivit specialiștilor în medicină sezonul de activitate intensă a acestor insecte periculoase e în aprilie-iunie–iulie, atunci când e sezonul estival. Locurile preferate ale căpușelor sunt în apropierea bazinelor acvatice, pădurilor, poienele cu iarbă, parcuri, livezi, vile, locuri cu vegetație abundentă. Ele parazitează (vectorii) pe mamifere (pisici, câini), păsări, reptile, hrănindu-se cu sângele lor.
Acestea „atacă” la oameni zonele bine vascularizate: regiunea capului, gâtului, membrelor inferioare și superioare, fosele axilare, inghinale, pubiană și abdomen. Mușcătura lor nu este dureroasă, rămânând de obicei neobservată. După mușcătură căpușa 10 zile se alimentează cu sânge și după care se desprinde de corp și cade. Simptomele ce trebuiesc cunoscute la mușcătura lor (edeme locale în locul mușcăturii, febră moderată, dureri de cap, slăbiciuni, dureri musculare) și care nu trebuie ignorate, urmând a interveni prompt.
Important de reținut pentru prevenirea mușcăturii e că trebuie de evitat plimbările prin zonele de areal descrise mai sus, utilizarea hainelor de culori deschise pentru depistarea vizibilă a paraziților notificați.
Se recomandă următoarele proceduri de înlăturare – avea la îndemână o pensetă cu vârful ascuțit, mănuși medicale sau adaptabile prevăzute exact pentru această intervenție de deparazitare, tinctură de iod de 3-5%, sau alcool de -70%, cu penseta se apucă căpușa, printr-o mișcare delicată și fermă, se extrage, locul se spală cu apă curată, săpun, se prelucrează cu iod, sau alcool. Adresarea la medicul de familie este absolut indicată.
Anul trecut, 2019, 43 de persoane s-au adresat la medici. Li s-a oferit asistență medicală, fără a fi internate în spital, iar în 2020 deja au fost înregistrate 2 cazuri.