Crearea, măsurarea, evaluarea și demonstrarea impactului serviciilor de bibliotecă – au fost subiectele cheie pe care s-au axat specialiștii din Sistemul Național de Biblioteci din Republica Moldova în cadrul unui training on-line, organizat de Centrul Național de Formare Profesională Continuă de pe lângă Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
Timp de trei zile moderatoarea instruirii, Olga Cronberga, specialistă în domeniul biblioteconomic din cadrul bibliotecii Valmiera, Letonia, ambasadoare IFLA (Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Bibliotecă), a adus la cunoștința specialiștilor din acest domeniu care este rolul bibliotecii în acordarea serviciilor de bibliotecă, reieșind din cerințele și realitățile cotidiene. „O bibliotecă este rentabilă atunci când prin serviciile sale informative și educative răspunde cerințelor societății, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de evaluat munca pe care o realizați și cât de mult satisface nevoile comunității. În acest sens trebuie de studiat permanent aceste cerințe și de creat noi servicii de bibliotecă”.
Formatoarea a dat exemple din activitatea bibliotecilor din Letonia, menționând despre gradul de implicare a specialiștilor din domeniul biblioteconomic în funcționarea și viabilitatea bibliotecilor. „În Letonia, de exemplu, multe biblioteci au transferat documentele informative de pe suport de hârtie pe cel digital, dar mai sunt biblioteci în Europa care și-au păstrat colecțiile pe suport de hârtie, trecând treptat la format digital. În unele cazuri n-au fost păstrate documentele cu caracter regional sau local, care reflectă istoriile acestor locuri. În Letonia noi am păstrat aceste documente, însă mult timp ni se ia pentru popularizarea lor” a mai specificat Olga Cronberga.
Pe parcursul instruirii specialiștii s-au împărtășit cu experiența lor de muncă, au simulat exemple de servicii noi de bibliotecă. „Ținem să vă mulțumim că ne-ați informat pe diferite aspecte ale muncii de bibliotecă. Vreau s-o citez pe Barbara Laisen, președinta IFLA, care a spus în cadrul unei conferințe europene a Bibliotecii Naționale din Europa, în felul următor: „Uneori impactul muncii de bibliotecă poate fi apreciat doar peste ani. Cum interpretați această constatare?”, a întrebat Vera Osoianu, specialistă Biblioteca Națională a Republicii Moldova.
„Pot spune că munca de bibliotecă poate fi planificată și neplanificată, dacă vorbim de mai multe etape de evoluție a generațiilor. Un impact în această muncă ar avea-o activitățile neplanificate, căci noi nu putem ști ce s-ar putea întâmpla peste ani. Așa cum noi n-am putut prevedea nici pandemia, nici acele dimensiuni ale războiului din Ucraina. Noi nu am putut prevedea cu ani în urmă că bibliotecile din Ucraina vor fi în calitate de adăposturi pentru refugiați, așa cum altă dată bibliotecile aveau misiuni dictate de timp”, a exemplificat Olga Cronberga, formatoarea atelierului.
Potrivit moderatoarei, astăzi bibliotecile își racordează activitățile, reieșind din programele UNESCO – Integrarea Europeană 2030. În acest sens bibliotecilor le revine rolul de a educa societatea în spiritul civic, cu o percepție reală a necesităților cotidiene. „Doar în cazul când vom putea opri schimbările climaterice, când planeta noastră va fi mai curată, când vom fi mai responsabili unul față de altul, doar atunci vom putea aprecia impactul nemijlocit al bibliotecilor”, a concluzionat formatoarea.