Azi discutăm cu un tânăr care a ales să revină în țară, în satul Drujba, chiar dacă a avut oportunitatea să rămână peste hotare. El este primul producător din Moldova de miere-crem cu fructe sublimate, alături de parteneri din Chișinău.
— Cât de mult te-au marcat locurile de unde vii?
— Aici am crescut și mi-am petrecut copilăria, cu specificul vieții la țară, munca fizică în câmp, scăldatul vara în lacul de lângă sat și peripețiile copilăriei. Probabil aceste locuri îmi sunt mai dragi și mai aproape sufletului, deși anii de studenție i-am petrecut la Brașov – oraș turistic, deosebit de frumos și pitoresc. Am avut posibilitatea să mă stabilesc cu traiul acolo, dar am ales totuși să revin acasă.
— Cum s-a născut ideea de a lansa o asemenea afacere? Te-ai gândit vreodată că nu vei reuși?
— Ideea de a produce și comercializa mierea-crem simplă, fără adausuri și multe alte produse preparate din miere o am de mai demult. Mierea-crem e un produs delicios și sănătos, care se consumă foarte mult în țările Uniunii Europene, SUA, Canada. În Moldova e mai puțin cunoscută. Dar, partenerii mei de la „TiaBionature” din Chișinău cu care ne-am cunoscut la un târg, mi-au povestit că au avut ocazia să guste mierea-crem cu fructe sublimate într-un oraș din Rusia și au fost impresionați de această combinație.
— Ce înseamnă, de fapt, mierea-crem cu fructe sublimate?
— Crema de miere cu fructe sublimate, alune și nuci e doar una din multe alte produse care urmează să apară în curând. De exemplu, fito-mierea e mierea de salcâm sau mierea de mai, cum o mai numim noi, amestecată cu extracte din plante medicinale. Fructele sublimate sunt aceleași fructe proaspete deshidratate, dar în așa fel încât 95-98% din proprietățile fructului proaspăt se regăsesc în cel sublimat. E un proces mai complex prin care fructele proaspete se congelează instant, apoi în camere speciale în vid (vacuum) și procesul de deshidratare se petrece la temperaturi de 20-25 de grade. Anume datorită acestui fapt, crema de miere cu fructe sublimate are un gust și aromă deosebită.
Din păcate în Moldova nu produce nimeni fructe sublimate. E un proces tehnologic destul de avansat și însuși utilajul este foarte costisitor. Din această cauză fructele sublimate le importăm din Rusia sau Ukraina. Iar aici facem mixarea fructelor sublimate cu mierea din prisaca proprie.
Ne străduim însă să promovăm produsul prin toate mijloacele – online marketing, mass-media, târguri și evenimente. Eu personal ador mierea crem și cred în potențialul economic al acestui produs. Gândul că există riscul de a eșua, recunosc, îmi mai vine uneori în clipele dificile, dar din fericire nu sunt singurul în această afacere și atunci când îmi e greu, apelez la sfatul și încurajările partenerilor de afaceri și anume compania „TiaBionature”.
— De ce ai ales să îți lansezi afacere în apicultură?
— Am preluat în grija mea prisaca părinților. Fiind copil, alergam prin curte având grija să nu primesc drept cadou… vreun ac de la vreo albinuță înfuriată (zâmbește). Dar așa cum în apicultură „pofta vine mâncând”, de la an la an mi-a devenit tot mai dragă această îndeletnicire.
— De ce ai decis să revii în țară? E mai ușor să fii antreprenor în Moldova decât în România sau a fost altul motivul că ai revenit la baștină?
— Cu părere de rău, nu pot spune că e mai ușor să te lansezi în afaceri în Moldova față de România, mai ales în apicultură. România a beneficiat și continuă să beneficieze de fonduri nerambursabile, în special în apicultură, la noi însă… suntem în așteptare. Am ales să revin acasă fiindcă aici sunt alături de familie și oamenii dragi, ei mă susțin și mă ajută cu ce pot, îndeosebi părinții. Știți cum se mai spune: „acasă și pereții te ajută”.
— La ce oră se începe ziua ta și când se sfârșește?
— Munca pentru mine începe diferit, în funcție de prioritățile și sarcinile pe care le am de îndeplinit în ziua respectivă. Uneori ziua mea de muncă poate începe la 6 dimineața, alteori îmi permit să dorm și până la ora 8. Sfârșitul zilei de muncă, la fel e în funcție de situație. Au fost cazuri că m-a prins și noaptea în prisacă (zâmbește). Din această cauză tind să simplific și să optimizez sistemul de lucru în prisacă și hala de producție.
— Dacă viața ți-ar oferi o nouă șansă sau oportunitate, ce carieră ai alege?
— La capitolul „carieră” am fost destul de nehotărât, mi-am tot schimbat părerile și intențiile. La moment însă îmi place mult ceea ce fac.