Potrivit raportului Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, astăzi, pensia minimă în Republica Moldova este de 798 de lei. Nu sunt foarte mulţi cetăţeni care ar primi o pensie minimă, totuşi cele mai multe persoane sunt din agricultură. Această pensie este cea mai mică din Europa de Sud-Est. Cu toate acestea statul nu se prea grăbeşte să o mărească, ci o dată pe an face o indexare minimă. Chiar dacă datele statistice arată că coşul minim de consum pentru prima jumătate a anului 2015 a fost în jur de 1600 de lei.
Ala Bucătari din Ungheni s-a pensionat la 8 iunie 2014. După 30 de ani și 6 luni de muncă în calitate de ajutor de bucătar, infirmieră, apoi femeie de serviciu dânsa s-a ales cu o pensie de doar 822 lei şi 85 bani. „La început, după ce mi s-au făcut calculele, am plâns. Îmi era milă de mine, de anii petrecuţi în turele de noapte, fără ca să îmi văd copiii, să am grijă şi de mine ca femeie. Cum să fac faţă cheltuielilor, când cei care nu au muncit nici o zi în viaţa lor au o pensie cu câţiva lei mai puţin ca a mea. Unde e dreptatea?”, întreabă cu durere femeia.
Cel mai important lucru pe care se străduie să îl facă fiecare cetăţean responsabil, odată cu primirea pensiei, fie chiar şi mizerabilă, este achitarea serviciilor. Dacă până luna trecută pentru 100 kWh achita 171 de lei, atunci după scumpirea energiei electrice de la 1,71 lei până la 2,23 lei, va trebui să achite 223 lei. Aceasta este cu 52 lei mai mult. Pentru consumul de gaze naturale, pentru 30 metri cubi, din buzunar trebuia să scoatem 179 de lei, aceasta în cazul dacă preţul 1 metru cub de gaze naturale rămânea de 5,971 lei. După majorările operate, pentru aceiaşi 30 de metri cubi vom achita deja 233,40 lei. Preţul 1 metri cub de gaze naturale peste 30 de metri cubi va fi 7,78 lei. Deci, iarăşi vom fi nevoiţi să achităm cu aproximativ 50 de lei mai mult. Aici trebuie să mai adăugăm banii plătiţi pentru achitarea consumului de apă, pentru serviciile de colectare a gunoiului. Cei care locuiesc la bloc, mai adaugă în listă deservirea tehnică a liftului şi a blocului. Cu un simplu calcul, la sfârşitul lunii, unei persoane care are o pensie de 922 de lei îi rămâne în jur de 500 de lei. Aceasta, doar vara când nu are de achitat şi pentru agentul termic. Deci, în perioada rece mai scoatem din suma rămasă încă cel puţin 600 de lei. Cum poate exista o persoană, dacă banii puţini nu îi ajung nici pentru a-şi satisface cele mai elementare necesităţi? Dar din ce surse să cumpere produse alimentare, medicamente? „Salvarea noastră este că soţul are și el o pensie de 1022 lei. Dar ce ne vom face când unul din noi nu va mai fi?”, se întreabă interlocutoarea.
Autorităţile locale spun că au şi o soluţie pentru persoanele care trăiesc sub limita sărăciei. Fiecare dintre cei care au nevoie de suport financiar pot apela la Fondul de susţinere a populaţiei. Comisia decide cui şi cât să i se aloce şi dacă este temei pentru aceasta. În plus, şi Primăria oraşului Ungheni, bunăoară, chiar dacă nu intră în competenţele autorităţii, poate acorda câte un ajutor material unic persoanelor nevoiaşe.