Știu sigur că mă duc pe un câmp minat și totuși o voi face. Îmi voi lua paie pe cap și mi se va da foc, dar asta e!
Am postat la 9 mai niște poze mai vechi, de prin 2013 mai exact. Am avut o discuție în privat cu cineva, care mi-a zis că nu e de acord cu paradele de 9 mai, că nu e o sărbătoare, că banii cheltuiți pe acestea ar fi mai bine să li se dea veteranilor, care majoritatea au murit în sărăcie lucie (acum în Moldova cam 90 la sută sunt în așa situație, dar asta e altă parte a monedei).
Nici eu nu sunt pentru parade grandioase, nu sunt nici pentru aceea ca ai noștri copii să fie îmbrăcați în haine militare de tip sovietic (am încercat o singură dată să-i pun o caschetă de motociclist lui Călin și m-au încercat niște mustrări de conștiință, pentru că el era de-a binelea speriat), de panglicile (cu două, trei culori) afișate ostentativ de unii moldoveni, care nu au avut (spre fericirea lor) de-a face cu războiul. Însă nu sunt de acord ca această zi să nu fie marcată sau să ne facem morți în păpușoi pe fondul că prin așa manifestări ridicăm în slavă nu știu care putere. Timpurile au fost de așa natură că oamenii au fost nevoiți să lupte contra agresorului sub steagurile cuiva. Nu e neapărat să menționezi acea putere, dar oamenii au murit, oamenii care au revenit acasă au rămas cu sechele pe viață. Ei trebuie onorați și cel mai important ascultați, pentru a nu mai repeta acele orori.
Mie mi-a plăcut ce a scris istoricul, muzeograful și profesorul Iurie Cujbă în pagina a patra a ziarului, pagină care o dedicăm evenimentelor istorice, despre ziua de 9 mai. A enumerat succint evenimentele acestei date din diferiți ani, pentru ca să cunoaștem ce s-a petrecut și ce ar trebui să însemne 9 mai pentru noi.
Se sărbătorește Ziua Victoriei, pentru că a fost înfrânt agresorul și că oamenii au luptat pentru asta. Nu mai este regim dictatorial care să îți impună să proslăvești forțele armate a acelui regim, sărbătorește PACEA.
Se sărbătorește Ziua Europei, pentru că în 1950 la 9 mai a fost făcută declarația lui Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, care mai este cunoscută ca „Declarația Schuman”, care a făcut posibilă ca pacea să fie cea mai frumoasă victorie a europenilor. Anume Robert Schuman la 9 mai 1950 a propus ideea unei noi forme de cooperare politică care să facă de neconceput războiul dintre națiunile Europei. Așa s-a născut Comunitatea cărbunelui şi oţelului, piatra de temelie a UE de astăzi.
Acum mai mult ca niciodată trebuie să fim solidari ca pacea să iasă învingătoare!