Cunoaștem cu toții că cea mai mare bogăție a omului este sănătatea, căci dacă o ai, ești bogat, iar dacă o pierzi, ai pierdut totul. S-ar părea că omul pe toate se străduie să le reușească în viață, alegând să pună în prim-plan alte treburi, după el necesare, neconștientizând că sănătatea este ce mai stringentă.
Pentru ca s-o punem în capul priorităților este nevoie ca să avem un cult al sănătății. Pentru a nu generaliza, a-și spune că mulți dintre noi îl au, dar pentru a ne menține în ordine parametrii de sănătate depindem de mai mulți factori, cei psihoemoționali, ecologici, alimentari, mod nesănătos de viață și, nu în ultimul rând, aspectul financiar.
În ultimul timp tot mai mult de pe rețele de socializare aflăm că o persoană sau alta este depistată cu o boală incurabilă. Sunt afectate personalități, copii sau tineri care au toată viața înainte. Cei din anturajul lor și nu numai, nefiind indiferenți de durerea acestora își arată compasiunea prin a-i ajuta, care și cum poate pentru a le oferi posibilitatea de a se trata într-o țară străină. Cei mai norocoși se mai întâmplă să aibă scăpare, alții însă se sting cu zile din cauza lipsei de finanțe sau șanse de viață.
E dureros să afli că o artistă populară de o frumusețe și un talent rar, precum și un dirijor de muzică populară de la noi sunt măcinați de boală grea. Ne punem retoricele întrebări ce se întâmplă cu noi, ce contribuie mai mult la declanșarea acestor maladii necruțătoare. Poate noi suntem prea grăbiți și preocupați în aceste timpuri agitate și stresante, poate nu acordăm atenția necesară problemelor de sănătate apărute, poate suntem dezamăgiți în sistemul de sănătate.
Oricât de mult cei cu cultul sănătății bine pus la punct se îngrijesc de starea lor de sănătate, cu greu fac față unei alimentații sănătoase, de vreme ce mai toate produsele din unitățile de comerț abundă în ulei de palmier și E-uri, iar structurile abilitate cu drept de control nu întreprind nimic în această vedere.
Dacă pe timpuri culturile de câmp erau prelucrate manual și nu era afectată calitatea lor, astăzi aceste culturi sunt prelucrate chimic. S-ar părea că toate acestea ușurează cumva munca agricultorilor, din păcate însă consecințele asupra sănătății nu se lasă mult așteptate. Dacă în țările europene produsele alimentare trec un control riguros, li se cer standarte de calitate, același lucru nu se întâmlă și la noi. Deși unii agenți economici din țara noastră fac unele încercări de a-și reprofila activitatea în vederea unor produse ecologic pure, pașii respectivi sunt încă timizi și insuficienți.
Nu mai puțin ne influențează situațiile stresante din jurul nostru, chiar dacă s-ar părea că ne-am cam deprins cu ele. Și totuși mai mult suferim decât ne bucurăm, trăim într-un dezechilibru ce ne domină și ne strică calitatea vieții sau poate suntem cei care singuri ne cultivăm rănile în loc să contribuim la ieșirea din acest dezechilibru.
Ar fi, cred mai necesar să ne mai oprim din zbuciumul cotidian, pentru a ne redobândi acel echilibru de care avem nevoie, pentru a ne bucura de viață, de a ne conecta la răspândirea de lucruri mai benefice ce ne-ar schimba stilul și modul de viață, care ne-ar oferi mai multă bucurie, mai multă sănătate.