În ultima perioadă ne este dat să citim, să vedem sau să auzim cazuri multe de tentative de suicid sau care ajung la un final tragic – moartea unei persoane. Cele mai multe îi vizează pe copii.
Pe de o parte, la unii copii se atestă un comportament agresiv, pe cealaltă parte a baricadei, adică cealaltă majoritate de copii suferă. Cel mai trist e că noi, maturii, privim cumva cu amuzament aceste ieșiri violente ale odraslelor noastre. „Ei, lasă, că sunt doar copii. Acum se ceartă și apoi se împacă”, spun mulți dintre noi. Doar că acest „lasă” are urmări nefaste, care uneori ajunge până la sinucidere.
Cred eu că sunt mulți din cei care pe la întâlnirile cu absolvenții mai răscolesc prin amintiri. Ați auzit fraze de genul – „Ții minte cum l-am bătut pe acela? Ei, ce să ne facă învățătorii sau profesorii? Eram copii și ne jucam”. Nimeni însă nu a întrebat dacă acel coleg al lor e bine. Astfel, copiii noștri cresc cu convingerea că ceea ce spune tata sau mama e normalitate. Și la rândul lor merg pe aceeași cale, adică își bat cu cruzime semenii sau îi împing la acte necugetate.
Un caz care pe mine m-a cutremurat cel al unui elev de clasa a VI-a din România. „Acesta s-a aruncat de la etajul I al școlii în care învață, sătul de bătăile și umilințele colegilor. Aceștia chiar l-au și îndemnat să sară. Șocant este că, pe lângă lipsa de compasiune a copiilor, cazul a fost tratat de Inspectorul general drept „o joacă”. (Sursa: Ziua de Constanța).
Șirul cazurilor ar putea continua. Lista e lungă și efectele dureroase. Cel mai tragic e că acest comportament tot mai des întâlnit în școli. Drept urmare, în pauză, unul din patru copii este victima bullying-ului (Nota red: „Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă” (Sursa: wikipedia).
Copiii de azi va fi adultul de mâine, care își va abuza familia, colegii de serviciu, un om întâlnit pe stradă, vor înjura în trafic etc. Și îi vom au auzi la diferite evenimente cum se laudă cu isprăvile lor din care denotă doar violență și niciun fel de empatie.