Cum n-am da, cum n-am întoarce tot suntem săraci. Cât nu ar încerca conducerea să ne raporteze că stăm bine, chiar dacă trecem printr-o gravă criză, noi tot săraci suntem. Dar săraci, săraci! Și e o sărăcie lucie în toate domeniile – de la cele de ordin material până la cele spirituale. Iar săptămâna trecută aceasta a devenit mai vizibilă, mai cruntă. Am rămas fără una din puținele instituții culturale din țară – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. Aceasta a ars. Și o dată cu ea un întreg tezaur al culturii naționale.
Nicolae Negru, cunoscut jurnalist, scria într-un editorial în Ziarul Național”:„Sediul a ars „profesionist”, două zile, solicitându-le pompierilor un efort extraordinar, așa încât, volens-nolens, te întrebi dacă nu a „contribuit” cineva în mod intenționat la incendiu”. Astfel, au început să apară discuții pe marginea unei întrebări seculare în Moldova: „cine e de vină?”. Nimeni nici nu admite ideea că fiecare e vinovatul. Vinovați suntem noi, poporul, că am admis ca cei care ne conduc să promulge legi și hotărâri, care au adus cultura acolo unde e azi. Undeva la capătul unei așa-zise liste de domenii prioritare ale tuturor guvernărilor, indiferent de coloratura politică. Însă tot ce au făcut ele a fost doar să acumuleze bunuri pentru ei înavuțindu-se.
Și în această goană am ajuns ca în satele Moldovei timp de mai mulți ani să stea lacătul pe ușile căminelor culturale, ajungând multe dintre ele, într-un final, adevărate ruine tot din același motiv care l-am enunțat mai sus – nu s-a dorit nici de la o tabăra, popor și conducere, ca să-i dăm culturii locul cuvenit – cel de a fi în capul mesei. Ruth Benedict susținea în acest sens că „diferenţele cruciale care deosebesc societăţile umane şi fiinţele umane nu sunt biologice. Ele sunt culturale”.
Am ajuns să fim independenți pe hârtie, dar în realitate nu avem o identitate. Singura noastră speranță este să ne unim forțele ca să readucem cultura acolo unde îi este locul și chiar dacă vi s-ar părea ilogic ar trebui să donăm fiecare pentru reconstrucția Filarmonicii ca să reușim să renaștem din cenușă perla culturii noastre naționale, după cum a afirmat ministrul Igor Șarov, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.
În decursul celor circa 75 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz.